Moet je belasting betalen over je online verkopen?

De datum van 1 mei nadert. Indien je je eigen belastingaangifte verzorgt, zal die datum bij je bekend zijn als de deadline waarop je aangifte inkomstenbelasting 2023 ingediend moet zijn bij de Belastingdienst. Nu is er de afgelopen maanden in de media aardig wat aandacht geweest voor online verkopen via platforms zoals Marktplaats, Vinted, Bol.com en dergelijke. Moet je daar vanaf 2023 nu ineens belasting over gaan betalen? Het antwoord luidt: niet altijd en het is eigenlijk ook niets nieuws.

Moet je belasting betalen over je online verkopen?

Wat is er dan wel nieuw?

Online platforms zoals Markplaats zijn vanaf 1 januari 2023 verplicht om de gegevens van hun verkopers door te geven aan de Belastingdienst. Het gaat om verkopers met jaarlijks meer dan 30 verkooptransacties of om verkopers die meer dan € 2.000 aan jaaromzet behalen. Ook verhuur via online platforms zoals Airbnb vallen onder deze nieuwe regelgeving. Hiervoor geldt echter geen drempel.

Het online platform stelt je altijd eerst zelf op de hoogte van de gegevens die ze doorgeven aan de Belastingdienst. Het kan zelfs zo zijn dat ze eerst nog gegevens bij je opvragen om aan hun informatieplicht richting de Belastingdienst te kunnen voldoen. Je komt dus niet ineens voor verrassingen te staan.

Moet je inkomstenbelasting betalen over je opbrengst?

Dat ligt aan de omstandigheden. Verkoop je alleen je eigen tweedehands spullen? Dan zal dit niet het geval zijn. Ook indien je alleen hobbymatig af en toe wat verkoopt zal dit niet snel het geval zijn. Ga je echter op zoek naar spullen om ze vervolgens weer met winst te verkopen dan zal dit anders zijn. De scheidslijn is echter niet altijd geheel duidelijk. Deze ligt in ieder geval niet bij de per 1 januari 2023 ingevoerde rapportageplicht voor online platforms. Dat staat hier los van. Het is dan ook aan jezelf om te beoordelen of je je inkomsten wel of niet aan moet geven in je belastingaangifte. Dit is niets nieuws en was vóór 2023 ook al het geval.

En de omzetbelasting?

Verkoop je regelmatig producten dan kan het ook zo zijn dat je hier BTW over af moet dragen. Indien je jaaromzet onder de € 20.000 blijft, kun je mogelijk nog gebruik maken van een vrijstelling, te weten de nieuwe KOR. Nadeel is alleen dat je je hier eerst voor aan moet melden bij de Belastingdienst voordat je deze vrijstelling mag toepassen.

Wat is nu de impact van de nieuwe rapportageplicht voor online platforms?

Voor de brave burger die de belastingregels kent, is er niets aan de hand. Die doet wat hij altijd al deed. De kwaadwillende burger die de belastingregels kent, zal hopelijk tot inkeer komen. Mijns inziens is dit ook waar de rapportageplicht voor bedoeld is. Een groot deel van de burgers zal echter niet op de hoogte zijn van de exacte belastingregels. Te meer nu de scheidslijn tussen het wel of niet aan moeten geven van je opbrengsten uit online verkopen niet zwart-wit is. Laat ik hopen dat de Belastingdienst hier ook oog voor heeft en dat zij hier rekening mee houden in hun communicatie naar mogelijke ‘niet aangevers’.

Vraag jij je nu af hoe het met jouw situatie zit? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.