Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Aansprakelijkheid voor overtredingen in voetbalwedstrijden

Donderdag 07 september 2017

Vorige week ontstond er nogal wat ophef in (amateur)voetballend Nederland. Het Gerechtshof Den Haag heeft een amateurvoetballer veroordeeld voor mishandeling van een tegenspeler tijdens een wedstrijd. Als gevolg van een ingezette sliding liep de tegenspeler een dubbele beenbreuk op.

Als amateurvoetballer van de plaatselijke voetbalvereniging wekte dit nieuwsbericht ook direct mijn interesse. Ik heb de uitspraak er even bijgenomen.

Vooropgesteld: het is een strafrechtelijke procedure geweest. Maar ook strafrechtadvocaten zijn verbaasd over deze uitspraak. Mogelijk gaat de veroordeelde voetballer in cassatie (hoger beroep).

Civielrechtelijk is op de uitspraak ook wel wat aan te merken. Het Gerechtshof heeft een (civielrechtelijke) schadevergoeding aan de tegenspeler toegekend, hetgeen naar mijn mening onjuist, althans niet voldoende gemotiveerd, is.

Volgens vaste jurisprudentie van de Hoge Raad geldt er in sport- en spelsituaties namelijk een verhoogde drempel om aansprakelijkheid te kunnen aannemen. Deelnemers weten dat er bepaalde risico’s aan deelname kleven en accepteren dit dan ook. Bij een contactsport als voetbal is dit zeker het geval. Een overtreding van de regels van de sport betekent nog niet dat de overtreder wettelijk gezien schadeplichtig is. Overtredingen worden gemaakt en horen er bij, deelnemers weten dit en kunnen dit dan ook verwachten. Excessen uiteraard daargelaten.

Ik hoop dat de Hoge Raad zich over deze zaak kan gaan buigen. Dit is belangrijk voor de rechtszekerheid (en voor alle amateurvoetballers).

Heeft u vragen over aansprakelijkheid en schade, bij onrechtmatige daad of in contractuele relaties? Ook daarvoor kunt u terecht bij de juristen van OOvB.

 

Lees ook: Uitkomsten van het paardenvleesschandaal; bestuurder aangepakt

Sebastiaan Geene

Werkzaam sinds 2009 bij vestiging Wanroij en Boekel

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief