Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Administratiekantoor? Of toch liever een Accountant?

Maandag 26 januari 2015

Ik hoor het wel eens op feestjes, in het café of bij andere gelegenheden: “Waarom zou ik een accountant nemen? Bij mij op de hoek zit een administratiekantoor waar ze mijn administratie prima kunnen verwerken.” Waarom zou je als ondernemer een accountantskantoor in de arm nemen om je (financieel) bij te staan? Natuurlijk kan het verwerken van een administratie op een goedkopere manier.

Het gaat echter om het totaalplaatje. De accountant binnen het accountantskantoor is dé vertrouwenspersoon van het MKB. Hij/zij ondersteunt de ondernemer of onderneming in elke fase; bij de opstart, going concern of bedrijfsbeëindiging of –overdracht. Accountants zijn gespecialiseerd in administratieve dienstverlening, maar ze doen veel meer. De accountant heeft altijd het doel om op financieel en/of fiscaal gebied zoveel mogelijk voordeel te behalen voor de ondernemer. Een accountant levert informatie op basis waarvan ondernemers, bestuurders en beleggers beslissingen kunnen nemen. Bij een accountantskantoor werkt overigens niet alleen een accountant; daar werken ook fiscalisten, juristen, financieel planners, etc.

Een accountant is breed opgeleid. Hij/zij heeft kennis en geeft advies op het gebied van belastingen, administratie, controle en bedrijfseconomische kwesties. Hij/zij heeft een permanente educatieverplichting. Hij/zij is altijd op de hoogte van relevante ontwikkelingen, onder meer op het gebied van wet- en regelgeving. De accountant moet zich houden aan gedrags- en beroepsregels. Zo mag iedereen er op vertrouwen dat een accountant te allen tijde integer, objectief, deskundig en discreet is. Overigens mag niet iedereen zich accountant noemen; het is een wettelijk beschermde titel die je pas kunt verkrijgen na een uitgebreide opleiding en enkele jaren praktijkervaring. In bepaalde gevallen ben je verplicht een accountant in te schakelen. In het belang van het maatschappelijk verkeer wordt het verplicht gesteld een bepaalde financiële opstelling door een accountant te laten beoordelen of controleren.

Wellicht kun je als ondernemer op de korte termijn goedkoper uit zijn door je administratie door een niet-accountant te laten verwerken en ook de jaarrekening te laten samenstellen. Op de langere termijn zal een accountant meer voordeel opleveren. Daar ben ik van overtuigd! Een accountant is namelijk meer adviseur dan boekhouder.

 

Lees ook: Eer van de stand

Pim van Diepenbeek

werkzaam sinds 2010 bij vestiging Cuijk

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief