Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Barbertje uit Panama moet hangen

Donderdag 09 juni 2016

Als de fiscaliteit het nieuws haalt, is er meestal iets aan de hand. Over het algemeen is nieuws in ons vak voer voor specialisten en halen baanbrekende arresten van de Hoge Raad hooguit pagina 23 van het Financiële Dagblad.

Panama Papers
De laatste weken worden we overspoeld met artikelen over de Panama Papers. Maar wat is daarvan eigenlijk de nieuwswaarde? Belastingontwijking bestaat al sinds er belastingen worden geheven. Internationale structuren, waarbij geldstromen via verre, vaak exotische, oorden lopen, zijn ook al tientallen jaren bekend. Niet alleen bij adviseurs, maar ook de belastingdienst en de politiek zijn er van op de hoogte en werken er aan mee. Bedrijven en particulieren maken handig gebruik van internationale verdragen en zoeken de laagste belastingdruk op.

Moreel verwerpelijk?
Wellicht dat u het moreel verwerpelijk vindt, maar het is legaal en toegestaan. Uiteraard wordt het een ander verhaal als de buitenlandse rekeningen niet worden opgegeven en sprake is van belastingontduiking. Dat is uiteraard strafbaar. Per 1 juli aanstaande wordt de boete voor zwartspaarders verdubbeld van 60% naar 120% en dat is meer dan terecht. Dit beleid past overigens ook prima in de huidige tijdsgeest.

Naming and shaming
Ik vind het namelijk echt opvallend dat zonder enige nuance duizenden namen van mensen en bedrijven worden verspreid, omdat ze ergens in de Panama Papers voorkomen. Op voorhand zijn ze al veroordeeld, terwijl maar de vraag is of men iets ‘verkeerds’ heeft gedaan. Een kwalijke zaak. Dit ‘naming and shaming’ is voor mijn gevoel echt iets van de laatste tijd en kan, in veel gevallen ten onrechte, veel schade veroorzaken.

Realiseren we ons dat de vele mensen die in de grensstreek wonen en in Duitsland en België tanken, zich eigenlijk ook aan belastingontwijking schuldig maken? Door niet in Nederland te tanken ontwijken ze zowel de Nederlandse brandstofaccijnzen als de Nederlandse BTW. Het valt me op dat in de discussie alle pijlen zijn gericht op ‘het grootkapitaal’ en deze vorm van belastingontwijking (nog?) met de mantel der liefde wordt bedekt. Een kwestie van tijd?

Lees ook: Accountant en fraude

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief