Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Bedrijven ontdoen zich massaal van ZZP-ers?!

Donderdag 10 november 2016

Grote bedrijven ontdoen zich massaal van ZZP-ers, zo kopte het Financieel Dagblad deze week. Omdat de financiële risico’s van deze wet bij de opdrachtgevers liggen en zij hoge boetes en naheffingen vrezen, zijn zij massaal bezig om het aantal ZZP-ers binnen hun organisaties te verminderen. Genoemd worden onder andere bouw gerelateerde bedrijven zoals BAM, Dura Vermeer en Gasunie. Maar ook in het onderwijs en bankwezen ziet men deze trend.

De conclusie is dat als gevolg van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) op dit moment naar schatting al vele duizenden zelfstandigen hun opdracht zijn kwijt geraakt. Dit is het gevolg van onduidelijke wetgeving die sinds 1 mei 2016 in werking is getreden.

Discussie bestaat er onder andere over opdrachten met een langere looptijd die als verkapte dienstverbanden kunnen worden aangemerkt door de Belastingdienst (er is sprake van een gezagsverhouding). Veel bedrijven willen de belangrijkste zelfstandigen behouden en zien zich door de nieuwe wet genoodzaakt deze ZZP-ers in vaste dienst te laten treden. De ZZP-ers zelf voelen daar vaak niets voor, omdat zij hun vrijheid willen behouden en zichzelf als ondernemer beschouwen.

Onder druk van de Tweede Kamer en belangenorganisaties heeft staatssecretaris Wiebes toegezegd nog deze maand een brief aan de Tweede Kamer te sturen (een maand eerder dan hij had beloofd). Laten we hopen dat deze brief de praktijk meer handvatten en vooral meer zekerheid kan geven.

Afgelopen juni hebben wij een bijeenkomst georganiseerd over de afschaffing van de VAR-verklaring en de wet DBA. Er bleek toen al veel belangstelling te zijn voor dit onderwerp en nog steeds zien we dat ondernemers tegen deze nieuwe wetgeving aanlopen.

Heeft u behoefte aan informatie over dit onderwerp of wilt u gebruik maken van onze – door de belastingdienst goedgekeurde- modelovereenkomsten, neemt u dan contact op met één van onze adviseurs.

Lees ook: De VAR verdwijnt en maakt plaats voor de (model)overeenkomst

Lees ook: Van VAR naar modelovereenkomst

Lees ook: De wet DBA? Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker

Lees ook: Wet DBA: van uistel komt afstel?

Ilona Vinke-Cobussen

Werkzaam sinds 2014 bij vestiging Heesch

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief