Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Crowdfunding; wat is het precies?

Donderdag 22 oktober 2015

Crowdfunding is het met een grote groep mensen (‘de crowd’) iets mogelijk maken, een alternatieve wijze om een financieringsbehoefte in te vullen. Zonder bemiddeling van financiële intermediairs, maar door middel van direct contact tussen investeerders en ondernemers. Steeds vaker wordt dit contact gefaciliteerd door een professioneel online platform. In Nederland zijn inmiddels meer dan 140 platforms actief enkele voorbeelden van deze platforms zijn Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar.nl.

Een crowdfundingplatform biedt verschillende leningsaanvragen aan waaruit investeerders kunnen kiezen. De crowd bepaalt zelf in welke leningsaanvragen zij wil investeren.

Welke varianten van Crowdfunding zijn er?

De vier meest voorkomende varianten zijn:

  • Donaties: De investeerder doneert geld voor een bepaald doel.
  • Sponsoring: De investeerder ontvangt een niet-financiële tegenprestatie van de ondernemer.
  • Vreemd vermogen: De investeerder leent een (kleine) som geld uit aan de ondernemer. De ondernemer betaalt de investeerder na verloop van tijd het geïnvesteerde bedrag en rente terug.
  • Eigen vermogen: De investeerder neemt een aandeel in het kapitaal van de ondernemer.

Ontwikkeling crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland groeit snel. Waar in 2011 nog circa € 350.000 via de crowd werd gefund is dit in 2013 gegroeid naar circa € 32 miljoen. In 2014 groeide de markt door tot € 63 miljoen en in de eerste helft van 2015 werd ruim € 49 miljoen financiering opgehaald via crowdfunding. De bekendheid en het volume van crowdfunding groeit snel en is inmiddels niet meer weg te denken als financieringsbron.

Betekent dit nu dat crowdfunding voor iedere ondernemer geschikt is en makkelijk te verkrijgen?

Ja crowdfunding is voor iedere onderneming geschikt mits u als ondernemer duidelijk kunt aangeven waarvoor u de gevraagde lening nodig heeft. Een misvatting is dat financiering via de crowd makkelijk te verkrijgen is. U dient te beschikken over een goed plan dat u kort en helder aan de crowd kunt presenteren, om deze te overtuigen te investeren in uw onderneming.

Uw OOvB adviseur kan u ondersteunen bij het samenstellen van uw plan, waarin niet alleen een goed verhaal, maar ook een goede financiële onderbouwing is opgenomen. Inmiddels hebben we, als OOvB adviseurs en accountants, goede contacten en ervaringen met de crowdfundcoaches van Collin CrowdFund en bieden wij u toegang tot een kwalitatief goed en betrouwbaar platform.

Maar crowdfunding is meer!

Het is ook een marketing tool. Zo helpt crowdfunding u om uw onderneming ‘op de kaart te zetten’, bestaande klanten aan u te binden en nieuwe klanten te vinden.

Om de crowd te bereiken gaat u als ondernemer campagne voeren; het dwingt u na te denken hoe u een product of een dienst kunt verkopen.

Drie tips voor uw campagne:

Breng uw netwerk in kaart
Het is belangrijk uw bestaande netwerk in kaart te brengen voordat uw campagne van start gaat. Wie zijn uw mogelijke funders en hoe sterk is uw band met hen? Deel uw netwerk in in de groepen intimi, netwerk en crowd. Door uw bestaande netwerk in kaart te brengen en in te delen in deze groepen, is het mogelijk om op de juiste wijze mensen aan te spreken en daardoor effectief campagne te voeren.

Benader iedereen uit uw netwerk persoonlijk
Het ontbreken van persoonlijk contact kan een negatief effect hebben op de snelheid en hoogte van bijdragen van funders. Benader potentiële funders zoveel mogelijk persoonlijk en maak duidelijk dat u als projecteigenaar persoonlijk een beroep op hen doet.

Ga op zoek naar bedrijven en organisaties die inhoudelijk passen bij uw project.
Het kan veel opleveren om bedrijven en organisaties te benaderen die u nog niet kent, maar inhoudelijk goed passen bij uw project. Bedrijven en organisaties zijn voornamelijk geïnteresseerd in de inhoud van uw project en verbinden zich graag met een crowdfunding campagne die aansluiten bij hun (marketing)doelen of imago.

Lees ook: Stapelfinanciering wat is het precies?

Lees ook: Wat doe je met je spaargeld?

Lees ook: Hulp bij financiering

Franklin van de Langenberg

Werkzaam sinds 2011 bij vestiging Wanroij

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief