Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

De aangifte inkomstenbelasting: simpel toch?

Donderdag 26 april 2018

1 maart was de eerste dag dat de aangifte inkomstenbelasting via de website van de Belastingdienst kon worden ingediend. En dat was te merken. Meer dan 400.000 Nederlanders zaten deze dag klaar om hun aangifte in te mogen dienen. De slogan ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ hoort misschien wel bijna tot het verleden. Want als 400.000 Nederlanders zitten te wachten op de dag dat ze hun aangifte in kunnen dienen, vraag ik me af: is het nog wel zo’n vervelende klus?

Voor veel mensen zal het een stuk makkelijker en daarmee leuker zijn geworden nu de Belastingdienst veel gegevens alvast heeft ingevuld. Er hoeft alleen nog maar gecontroleerd te worden en wellicht zal er hier en daar nog wat gewijzigd of aangevuld moeten worden. En dan? Verzenden maar en klaar is kees. Maar is het nu werkelijk zo simpel?

Mijn ervaring is dat er nog voldoende mensen zijn die het niet zo simpel vinden als hiervoor geschetst. Het programma stelt redelijk wat vragen die niet voor iedereen even makkelijk te beantwoorden zijn. Als voorbeeld noem ik de vragen die gesteld worden bij het onderdeel eigen woning. Omdat de eigen woning regeling zo ingewikkeld is, moet het aangifteprogramma veel vragen stellen om de juiste gegevens in te kunnen vullen. De beantwoording daarvan gaat nog wel eens mis. Maar eerlijk is eerlijk, het gaat ook heel vaak goed. En dan is de aangifte ingediend en heeft u weer aan uw aangifteplicht voldaan. Maar heeft u er ook alles uitgehaald wat er in zit?

Dingen die het aangifteprogramma niet voor u doet
Het aangifteprogramma van de Belastingdienst bekijkt niet alles voor u. Waar zou u zelf nog naar kunnen kijken om niets te laten liggen:

  • heeft u alle aftrekposten ingevuld zoals ziektekosten en scholingskosten? - is een andere verdeling tussen partners voordeliger?
  • heeft u de aanslaggrens benut?
  • maakt u optimaal gebruik van de heffingskortingen?
  • heeft u recht op toeslagen?
  • heeft u recht op middeling?

Mijn antwoord op de vraag of de aangifte inkomstenbelasting nu echt zo simpel is?
Het wordt u steeds makkelijker gemaakt om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen, maar dat betekent niet automatisch dat u er ook alles heeft uitgehaald wat er in zit. Daarvoor zult u toch wat extra stappen moeten zetten!

Heeft u daarbij hulp nodig? Dan helpen wij u graag.

Lees ook: Maart: Aangiftetijd, maar hoe lang nog?
Lees ook: Voorkom fiscale verrassingen! 

Voorkom fiscale verrassingen!
Wendy Sanders

Werkzaam sinds 2006 bij de vestiging Cuijk

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief