Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

De innovatiebox is niet dood, hij leeft!

Donderdag 19 maart 2015

Buitenlandse ondernemers hebben in 2014 een recordbedrag van 3,2 miljard euro in de Nederlandse economie geïnvesteerd. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). In 2013 bedroegen de buitenlandse investeringen nog 1,7 miljard euro. Deze toename is onder andere het gevolg van stimulerend beleid door de overheid. De afgelopen jaren zijn in Nederland tal van stimuleringsmaatregelen geïntroduceerd om innovatie naar een hoger niveau te tillen.

Innovatiebox

Een van de belangrijke maatregelen is de innovatiebox. De innovatiebox kan van toepassing zijn indien er innovatieve werkzaamheden verricht worden én de onderneming beschikt over een octrooi, kwekersrechten, patenten of ontwikkeling waarvoor de WBSO is toegekend.
Ondanks het grote voordeel dat ondernemers kunnen behalen door toepassing ervan, is deze regeling merkwaardig genoeg bij veel ondernemers onbekend. Toepassing van de innovatiebox zorgt er voor dat opbrengsten uit innovatie onder voorwaarden tegen ‘slechts’ 5% worden belast.

Einde in zicht?

Door een recente discussie tijdens een G20-vergadering over het afschaffen van de innovatiebox (patent box), kwam ook de Nederlandse innovatiebox ter discussie te staan. Direct werd gespeculeerd dat de reikwijdte ervan zal worden beperkt. Onze innovatiebox zou alleen nog van toepassing zijn op winsten die voortvloeien uit een octrooi (dus niet langer op S&O-verklaringen). In antwoord op kamervragen liet staatssecretaris Eric Wiebes weten dat de innovatiebox niet wordt afgeschaft. Daarnaast gaf hij aan dat wanneer de innovatiebox beperkt zou worden, een eventuele vrijval ingezet zal worden voor het aantrekkelijk houden van het Nederlandse vestigingsklimaat voor het innovatieve bedrijfsleven.

Gebruik maken nu het nog kan

Waar rook is, is vuur, en Nederland heeft internationaal gezien weinig in te brengen. Al vaker is gebleken dat we internationaal gezien overruled worden door ‘de grote jongens’. Ik sluit dan ook zeker niet uit dat de innovatiebox in de toekomst gaat veranderen. Toch is het belangrijk dat Nederland zich sterk maakt voor behoud van de innovatiebox. Het creëert banen en het spekt de Nederlandse schatkist. De ferme uitspraken van de staatssecretaris in de Tweede Kamer stemmen me in ieder geval hoopvol.

Voor u als ondernemer geldt dat u nu nog gebruik kunt maken van de fiscale voordelen. Ook in het MKB wordt de innovatiebox veelvuldig toegepast en gebruik maken van de regeling is echt laagdrempeliger en eenvoudiger dan u denkt. Het gedoe en de tijd die u er mee kwijt bent, vallen reuze mee. Met de juiste begeleiding bent u niet alleen innovatief bezig, maar bespaart u op uw belastinguitgaven!

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief