Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

De laatste loodjes wegen het zwaarst

Donderdag 02 november 2017

De wintertijd heeft zijn intrede gedaan, dus het jaar loopt weer ten einde. Tijd om eens goed na te denken over een aantal zaken zoals:

  • Doe ik er verstandig aan om geld te storten op een bankspaarrekening om belasting te besparen cq. uit te stellen?
  • Moet ik nog investeren dit jaar, of juist begin 2018? Alles hangt of staat met de hoogte van de reeds gedane investeringen (boven 56.000 euro investeringen heb je geen voordeel meer), afschaffing landbouwregeling per 1-1-2018, etc.
  • Zal ik nog een offerte aanvragen om een voorziening groot onderhoud, asbest, etc. te kunnen vormen;
  • Zal ik zonnepanelen aanschaffen om dit jaar nog gebruik te kunnen maken van energie-investeringsaftrek;
  • Dien ik met ingang van het nieuwe jaar de bestaande fiscale eenheid VPB in tact te laten, of zal ik deze verbreken?
  • Dien ik met ingang van het nieuwe jaar een fiscale eenheid VPB aan te vragen vanwege verrekening van winst en verlies, eenvoud, mogelijkheid tot het schuiven met bedrijfsmiddelen zonder fiscale afrekening?
  • Blijf ik in de huidige rechtsvorm ondernemen, of wijzig ik van eenmanszaak naar VOF of van maatschap naar BV?
  • Zet ik mijn vordering als DGA op mijn eigen BV om in kapitaal zodat de rente-inkomsten niet meer belast zijn in de aangifte IB?

Allemaal vragen waar uw relatiebeheerder, fiscalist of accountant antwoord op heeft. De basis voor het beantwoorden van bovenstaande vragen is inzicht in de administratie, en visie voor de toekomst.

Mijn inziens ontkom je er niet aan om de laatste maanden van het jaar (ieder jaar opnieuw) contact op te nemen met je financiële sparringpartner om het optimale uit de onderneming te halen. En om optimaal gebruik te maken van de wet- en regelgeving om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor kindgebonden budget, (aanvullende) studiefinanciering, zorgtoeslag, etc.

Met name in de agrarische sector zijn momenteel veel onzekerheden. Zo is deze week de uitspraak van het Gerechtshof gekomen dat alle melkveehouderijen hun veestapel dienen in te krimpen, ook als zij reeds uitbreidingsverplichtingen zijn aangegaan. Dit zal de nodige cash flow problemen met zich meebrengen. Tijd om snel met je accountant te schakelen om te inventariseren welke stappen nodig zijn voor de (nabije) toekomst.

Tenslotte zijn de winstverwachtingen voor 2017 in de melkveehouderij en varkenshouderij positief te noemen. Tijd dus om ook de structuur tegen het licht te houden. Zie o.a. mijn vorige blog van april 2017 waarin ik een aantal aandachtspunten heb benoemd.

 

Lees ook: Waarom een financiële en fiscale planning zo belangrijk is

Lees ook: Zakelijke eindejaarskeuzes voor melkveehouders? Bespreek ze met uw accountant

Cor van den Broek

Werkzaam sinds 2015 bij vestiging Wanroij

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief