Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Eer van de stand

Donderdag 31 mei 2018

De eer van de stand, dat was een geschreven regel die bij elke accountant hoog in het vaandel stond. Ik schrijf inderdaad een “geschreven regel”, want het was daadwerkelijk opgenomen in onze wet- en regelgeving.

Vroeger hadden we de Verordening Gedragscode (VGC). Deze is in 2014 vervangen door de Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants (VGBA). De VGBA verduidelijkt wat van een accountant verwacht mag worden. Accountants hebben de plicht om niets te doen waarvan hij/zij weet of behoort te weten dat daardoor het beroep wordt geschaad. Dat is precies wat in de VGC de eer van de stand werd genoemd.

In 2016 is zelfs een beroepseed in het leven geroepen. Het niet afleggen van die beroepseed kan leiden tot tuchtrechtelijke maatregelen.

Centraal in de VGBA staan de vijf fundamentele beginselen:

  1. Professionaliteit
  2. Integriteit
  3. Objectiviteit
  4. Vakbekwaamheid en zorgvuldigheid
  5. Vertrouwelijkheid

Het accountantsberoep heeft de laatste jaren het een en ander te lijden gehad door de nodige schandalen. Bovengenoemde aanscherping van wet- en regelgeving is daar een direct gevolg van. Het doel daarvan is kwaliteitsverbetering. Het grote probleem lijkt de hoge werkdruk te zijn. Hoge werkdruk leidt tot verlies van scherpte, haast en een check-the-box-mentaliteit (dossiers dichttikken door exact te voldoen aan de (documentatie)verplichtingen uit de controlestandaarden).

Als accountants in het MKB hebben wij juist last van de verzwaring van de wet- en regelgeving. Door de invoering van de VGBA gelden alle regels namelijk voor alle accountants; er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen Registeraccountants (RA) en Accountant-Administratieconsulenten (AA).

Voor ons zit er aldus niets anders op dan hier naar te handelen. Alle regels dienen gevolgd te worden, maar wel zo efficiënt mogelijk.

Met gezond boeren verstand redden wij dat. Die benaming eer van de stand was zo slecht nog niet!

 

Lees ook: Administratiekantoor? Of toch een accountant?

Lees ook: Wanneer is een onderneming controleplichtig?

Lees ook: Accountant en fraude

Pim van Diepenbeek

werkzaam sinds 2010 bij vestiging Cuijk

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief