Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Eindejaarsbonus voor de DGA?!

Donderdag 14 december 2017

December is de maand van de kerstpakketten, gratificaties en eindejaarsbonussen voor werknemers. Als DGA kunt u uzelf ook een eindejaarsbonus toekennen en nog wel fiscaal voordelig ook!

Onder de werkkostenregeling (hierna: WKR) mag u namelijk 1,2% van uw salaris jaarlijks onbelast als kostenvergoeding toekennen. Mocht u hiervan niet reeds maandelijks gebruik maken, dan kan uw B.V. deze ruimte aan het einde van het jaar gebruiken om een bedrag ineens als eindejaarsbonus aan u uit te keren. Bij een salaris van bijvoorbeeld € 70.000 bedraagt de ruimte voor een eindejaarsbonus dan € 840,-.

De wetgever heeft het echter nog mooier gemaakt door een zogenoemde concernregeling in te voeren. Daarmee mag u de werkkostenregeling toepassen op concernniveau. Dit betekent dat de 1,2% ruimte voor belastingvrije vergoedingen mag worden toegepast op de totale loonsom van het concern. Ervan uitgaande dat u als DGA uw salaris ontvangt van uw persoonlijke holding behoren alle B.V.’s waarin uw persoonlijke holding het gehele jaar een belang heeft gehad van tenminste 95% tot het concern. Als de 1,2% ruimte bij één of meerdere van de dochtermaatschappijen niet volledig is benut, kunt u deze ruimte als DGA nog benutten.

Tot een bedrag van € 2.400 per jaar heeft de belastingdienst aangegeven vanuit doelmatigheid sowieso te accepteren. Dit bedrag van € 2.400 moet dan uiteraard wel binnen de 1,2% vrije ruimte van het concern vallen. Is de vrije ruimte groter en wilt u daarom een hoger bedragen aan uzelf toekennen, dan zal de belastingdienst toetsen of een hogere belastingvrije vergoeding gebruikelijk is. De belastingdienst moet dan aantonen dat de verstrekte vergoeding “in belangrijke mate hoger is dan in voor het overige overeenkomstige omstandigheden gebruikelijk is”. Een begrip dat, zoals u zult begrijpen, voor discussie vatbaar is.

Los van de toepassing van de belastingvrije vergoeding in de WKR kunt u overwegen een fiscaal belast tantième aan uzelf uit te keren aan het einde van het jaar. Of dit in uw situatie fiscaal voordelig is, is afhankelijk van meerdere factoren en daarmee maatwerk. Wat ik u wel wil meegeven is dat het nieuwe kabinet in haar plannen aangeeft dat zij de fiscale aftrekposten zoals de hypotheekrente in de toekomst tegen het laagste tarief in aftrek wil toelaten. Op dit moment kunnen deze nog tegen het hoogste tarief in aftrek worden gebracht, zodat een eenmalige salarisverhoging door middel van een tantième niet onvoordelig hoeft te zijn. Bovendien verhoogt een dergelijk tantième uiteraard ook weer de 1,2% vrije ruimte.

Zo aan het einde van het jaar een goede reden om even met uw adviseur te sparren over de fiscale (on)mogelijkheden van een eindejaarsbonus voor uzelf!

 

Lees ook: Pensioen bij de eigen B.V. een (never) ending story?

Lees ook: Wiebes heft verschil tussen ondernemer en DGA in ee huurwoning op.

Lees ook: Uitfasering DGA-pensioen: “De soap duurt voort” 

Lees ook: Pensioen in eigen beheer: en nu?

Erik Verkuijlen

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief