Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Faillissement als ultiem middel voor reorganisatie? Pas op!

Donderdag 05 februari 2015

Faillissementen? Het lijkt aan de orde van de dag. En veelal blijkt dat een faillissement vooraf tot in detail is voorbereid. En misschien dat het u als ondernemer ook opvalt dat u tijdens een ondernemersbijeenkomst, of in gesprek met andere ondernemers, vaak hoort hoe anderen een faillissement gebruiken om hun bedrijf goedkoop te reorganiseren. Het ‘wegsnijden’ van een personeels bv of het laten failleren van een bedrijfsonderdeel zijn van die voorbeelden. Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Want ondanks het feit dat het wellicht handig en daadkrachtig overkomt, zijn er tal van juridische aansprakelijkheden te verwachten. Om over de ondernemersmoraal nog maar te zwijgen…

Wanneer een onderneming failliet gaat en besluit tot een doorstart (al dan niet door middel van een zogeheten “pre-pack”) dan sluit de curator een overeenkomst waarbij de activa van de failliete onderneming worden overgedragen. De overnemende partij treedt vervolgens rechtstreeks in onderhandeling met de voormalig werknemers en gaat met hen een nieuwe arbeidsovereenkomst aan.

Is sprake van een voorbereide doorstart, dan kunnen de regels omtrent “overgang van onderneming” en het bijbehorende behoud van rechten van alle werknemers hierbij wel degelijk een rol spelen. Op dit moment zijn over dit onderwerp meerdere procedures aanhangig en bestaat daar nog geen zekerheid over.

Daarnaast kunnen werknemers, die mee overgaan naar de ‘nieuwe’ eigenaar, een beroep doen op “opvolgend werkgeverschap”. Indien dit het geval is, dan kunnen werknemers – onder bepaalde omstandigheden – (ongewild) aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd en kan door de werkgever (ongewild) geen beroep worden gedaan op een proeftijdbeding, met alle gevolgen van dien.

Kortom, een doorstart betekent hoe dan ook juridische consequenties. Dus, wanneer u overweegt om een faillissement te ‘gebruiken’ als middel voor reorganisatie? Bezint eer ge begint. Maak in ieder geval een afspraak met een van onze juristen.

 

Lees ook: Is de Nederlandse Pre-Pack in strijd met Europese regelgeving?

Lees ook: Europese Hof zet streep door vooropgezette doorstart na faillissement

 

Ilona Vinke-Cobussen

Werkzaam sinds 2014 bij vestiging Heesch

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief