Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Fiscaal gunstig autorijden?

Donderdag 04 februari 2016

Terwijl de autofabrikanten jarenlang dachten dat het design van hun auto’s bepalend is voor het verkoopsucces, blijkt de waarheid door tal van fiscale regelingen iets anders te liggen. Zo zijn het niet perse altijd de fraaiste auto’s die het meest verkocht zijn. Want wat opvalt is dat het vooral de plug-in hybrids zijn die de wegen sieren. En als het aan de staatssecretaris ligt, is dat binnenkort afgelopen. Tenminste, de fiscale voordelen worden beperkt.

Zo hoorde ik laatst op BNR Nieuwsradio iemand verkondigen dat door overheidsbemoeienis elektrisch rijden de nek werd omgedraaid. De bijtelling voor plug-in hybrids is per 1 januari 2016 verhoogd van 7% naar 15% en hiermee verstoort de overheid de markt, aldus de geïnterviewde. De wereld op z’n kop, kun je stellen. De waarheid is dat de elektrische auto en de plug-in hybrids jarenlang zijn gesubsidieerd en dat dit voordeel nu langzaam wordt teruggedraaid. De verstoring was er al en wordt alleen iets minder groot.

Het beleid van de overheid is jarenlang gericht geweest op het stimuleren van het gebruik van zeer zuinige auto’s. Het gevolg hiervan is een wirwar van verschillende tarieven, overgangsregelingen en een verstoorde automarkt.

De staatssecretaris heeft dit ook geconstateerd en wil nu, zoals hij het zelf zegt, naar een regeling die moet leiden tot robuuste belastingopbrengsten en een kostenefficiënte inzet van overheidsmiddelen met een zo groot mogelijke milieuwinst voor het ingezette overheidsgeld voor de periode 2017 tot en met 2020.

De eerste contouren van deze regeling zijn zichtbaar geworden. Het is oude wijn in nieuwe zakken. We blijven verschillende bijtellingspercentages hanteren en er komt nieuw overgangsrecht.

Kortom: de regeling rondom de auto van de zaak blijft een gedrocht. Laat u goed adviseren en begeleiden rondom de aankoop van uw nieuwe auto. Wij helpen u graag fiscaal de juiste keuzes te maken!

Lees ook: Met de auto van de zaak op vakantie, de fiscus betaalt mee...

Lees ook: Verlaging van BPM, goed nieuws voor autokopers

Lees ook: Besparen op de bijtelling van je auto? Zo werkt het!

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief