Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Hallo ondernemer. Welke jas past het best bij u?

Donderdag 13 april 2017

Veelvuldig wordt door de accountant of belastingadviseur de vraag gesteld bij een eerste kennismaking, waarom de onderneming opereert als eenmanszaak. Is dit vanwege de eenvoud? Vanwege een beperkt risico op aansprakelijk gesteld worden? Vanwege de fiscale voordelen die je als inkomstenbelasting-ondernemer kunt gebruiken? Of is dit gewoon klein begonnen en is hier nooit meer over gesproken?

Niet alleen nieuwe cliënten verdienen deze gesprekken, ook bestaande relaties zouden periodiek (eens per jaar, of per twee jaar bijvoorbeeld) kritisch moeten kijken naar:
- risico;
- winstpotentie;
- verschuldigde belasting;
- enz.

Ook dient te worden gekeken naar de toekomst: hoe ga ik mijn bedrijf runnen over 5 jaar? Is dit met een externe sparringpartner erbij? Is de volgende generatie bereid om op termijn de onderneming (mee) voort te zetten? Allemaal vragen waarover u goed dient na te denken. Er is geen goede of foute keuze. Als u maar visie hebt voor de toekomst en op tijd de huidige structuur tegen het licht houdt.

Uw eenmanszaak inbrengen in een BV kost voorbereidingstijd en geld, maar met de goede begeleiding bespaart u een heleboel belasting/problemen/discussie achteraf. En voor de ondernemers die reeds in een BV-structuur opereren: is een eenmanszaak of een VOF met uw eigen BV bijvoorbeeld een betere keuze?

Niet in alle situaties is een aanpassing noodzakelijk. Maar het is altijd goed om kritisch te kijken of de jas die u dagelijks aantrekt, nog wel past. Een samenwerking aangaan heeft niet alleen fiscaal en financieel impact, maar ook in bijvoorbeeld uw huwelijksgemeenschap. Pols op tijd bij uw kinderen of zij geïnteresseerd zijn om het bedrijf over te nemen. Want een succesvolle overdracht is niet in twee jaar opgezet. Hier gaat een lange voorbereidingstijd aan vooraf!

Lees ook: Ondernemer: Past de rechtsvorm (nog) bij uw onderneming?

Lees ook: Een kijkje in de toekomst.

Cor van den Broek

Werkzaam sinds 2015 bij vestiging Wanroij

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief