Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Het afsluiten van een verzekering is geen garantie voor een schade-uitkering!

Donderdag 28 april 2016

In de brandweerkazerne van Cuijk, zeer toepasselijk, was er een bijeenkomst waarin 'slachtoffers' van brand hun ervaringen deelden. Eveneens waren aanwezig een schade-advocaat en een contra-expert. Pim van Diepenbeek, relatiebeheerder op onze vestiging Cuijk, was ook aanwezig. Voor hem, en alle aanwezige ondernemers, een ware eyeopener.

Niets zeggen!
Het is namelijk niet zo dat wanneer je een brandschadeverzekering hebt afgesloten ook alles goed geregeld wordt in geval van brand. De verzekeringsmaatschappij wil ten koste van alles de uitkering beperken. Was het vroeger nog weleens zo dat wanneer er brandschade was dat de verzekering “gewoon” tot uitkering kwam. Tegenwoordig moet je je in allerlei bochten wringen om je onschuld te bewijzen. Indien je die onschuld hebt bewezen kan het ook nog zo zijn dat ergens een afwijking wordt “gevonden” in de polis waardoor de verzekeringsmaatschappij alsnog niet tot uitkering hoeft over te gaan. Het naleven van de zogenaamde kleine lettertjes wordt dan van wezenlijk belang. Tijdens bovengenoemde bijeenkomst werd het de aanwezige ondernemers wel duidelijk dat je bij brand direct een gespecialiseerde advocaat en een contra-expert moet inschakelen. De eerste tip daarbij is: Niets zeggen! In de eerste uren na een brand proberen experts van de verzekeringsmaatschappijen informatie los te krijgen van de nog vaak in shock verkerende gedupeerden wat later tegen ze gebruikt kan worden.

NEN-certificering
Verzekeraars stellen in hun polisvoorwaarden dat elektrotechnische installaties conform de NEN-3140-norm aangelegd zijn. Dat betekent dat vooraf en periodiek keuringen uitgevoerd dienen te worden. Volgens een in genoemd panel aangeschoven expert wordt daartoe een rapport opgesteld. Meestal staat daarin een aantal verbeterpunten. Uiteraard moeten die verbeterpunten tenietgedaan worden. Echter ook het tenietdoen van die verbeterpunten dient weer vastgelegd te worden, anders loop je alsnog kans dat je hangt, mocht het fout gaan.

Ommezwaai
Voorafgaand aan de bijeenkomst dachten de meeste ondernemers het verzekeringstechnisch wel goed geregeld te hebben. Na afloop wilden alle aanwezigen zo spoedig mogelijk hun verzekeringspolis opnieuw (laten) beoordelen.

Denk dus niet te gemakkelijk dat je het goed geregeld hebt. Laat een deskundige bepalen of je het goed geregeld hebt!

Pim van Diepenbeek

werkzaam sinds 2010 bij vestiging Cuijk

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief