Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Met de auto van de zaak op vakantie? De fiscus betaalt mee….

Donderdag 31 maart 2016

Een werknemer, dus ook de DGA, die met zijn auto van de zaak op vakantie gaat in het buitenland, maakt hierbij kosten. Denk aan brandstofkosten, parkeerkosten, vignet- en tolkosten.

Indien de werknemer de kosten voor zijn eigen rekening moet nemen, vergeten veel mensen dat je hierbij de belastingdienst mee kunt laten betalen. Dit werkt als volgt.

De werknemer declareert de gemaakte kosten bij zijn werkgever. Vervolgens verwerkt de werkgever deze declaratie als eigen bijdrage voor het privégebruik van de auto. Deze eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op de bijtelling privégebruik waarover loonbelasting verschuldigd is. Op die manier betaalt de belastingdienst een deel van de kosten mee. Voor de werkgever levert het geen nadeel op, sterker nog, hij heeft weer een tevreden werknemer!

Niet alleen voor werknemers

Ook voor u als IB-ondernemer denkt de belastingdienst met u mee. De in het buitenland aan u in rekening gebrachte BTW is namelijk aftrekbaar. Wat zijn de spelregels?

- Uw onderneming is in Nederland gevestigd;
- U bent niet gevestigd en BTW-plichtig in het land waar de kosten zijn gemaakt;
- Het terug te vorderen BTW-bedrag is minimaal € 50 per land per jaar;
- Het verzoek moet na afloop van het kalenderjaar, doch uiterlijk 30 september van zijn ingediend.

Overigens geldt deze regeling niet alleen voor BTW op brandstofkosten, maar voor alle BTW die u als ondernemer in het buitenland in rekening is gebracht ten behoeve van uw onderneming.

Lees ook: Met de auto van de zaak op vakantie, de fiscus betaalt mee...

Lees ook: Besparen op de bijtelling van je auto? Zo werkt het!

 

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief