Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Nu oversluiten hypotheek kan u veel geld besparen

Woensdag 26 augustus 2015

Vanwege de extreem lage hypotheekrente op dit moment kan het zinvol zijn uw hypotheek eens goed tegen het licht te houden. Het kan voordelig zijn om uw hypotheek over te sluiten, ondanks de verschuldigde boeterente. In plaats van het betalen van een boeterente bieden steeds meer banken de mogelijkheid van rentemiddeling. In deze blog komen beide aan bod.

Boeterente

Bij het geheel of gedeeltelijk oversluiten van uw hypotheek brengen banken normaliter een boeterente in rekening. Vaak wordt de boeterente al binnen een paar jaren terugverdiend met de lagere rente. Bovendien is de boeterente net als de normale hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Hierdoor komt u mogelijk eerder in aanmerking voor inkomensafhankelijke toeslagen, of krijgt u recht op een hogere kinderopvangtoeslag. Daarnaast verlaagt de boeterente uw vermogen in Box 3.

Rentemiddeling

In plaats van een hoge boeterente bieden ook steeds meer banken, mede op aandringen van de overheid, de mogelijkheid tot rentemiddeling. Dit betekent kortgezegd dat de bank uw huidige hypotheekrente vergelijkt met de actuele lagere rente en het verschil middelt. De verschuldigde boeterente wordt als het ware uitgesmeerd in de toekomst, maar u betaalt per saldo een lagere hypotheekrente dan u nu betaalt.
Fiscaal zit er bij de rentemiddeling nog een klein addertje onder het gras. In de door de bank berekende opslag op de hypotheekrente zit namelijk niet alleen boeterente vanwege het oversluiten, maar ook een component voor het risico van de bank op vervroegd aflossen. Deze laatste component is fiscaal echter niet aftrekbaar als deze meer dan 0,2% bedraagt.

 

Lees ook: Restschuldregeling van hypotheken niet verlengd

Kortom het kan zeker de moeite waard zijn om bij uw bank navraag te doen over de mogelijkheden uw hypotheek over te sluiten. Aan de hand van de boeterente cq. rentemiddeling kan het voordeel eenvoudig worden berekend. Wij zijn u hierbij graag behulpzaam.

Lees ook: De WOZ-waarde beïnvloedt ook uw financiële situatie!

Lees ook: Schenking van de eigen woning 2017? Actie in 2016!

 

Erik Verkuijlen

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief