Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

“Ondernemer: Past de rechtsvorm (nog) bij uw onderneming?”

Donderdag 29 oktober 2015

“Kan ik mijn onderneming het beste in de vorm van een B.V. drijven of is een eenmanszaak/ vennootschap onder firma beter?” Ook gevestigde ondernemers vragen zich af of de rechtsvorm waarin zij hun onderneming drijven nog bij hen past.

Het antwoord op deze vraag is, naast de fiscale voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen, van vele factoren afhankelijk. Wegen de fiscale voordelen van een eenmanszaak bijvoorbeeld op tegen het risico dat u als ondernemer daarmee in privé loopt? Of kunt u alleen opdrachten binnenhalen als u uw onderneming in de vorm van een B.V. drijft? Moet ik rekening houden met fiscale claims als ik de rechtsvorm van mijn onderneming wijzig? Deze en vele andere vragen spelen een rol bij de keuze of wijziging van de rechtsvorm van uw onderneming.

Intentieverklaring
TIP: Als u twijfelt of de huidige rechtsvorm van uw onderneming de juiste is en u overweegt deze te wijzigen, leg dit dan schriftelijk vast in een intentieverklaring. En verstuur deze vóór 1 januari 2016 aangetekend naar de belastingdienst. Hiermee heeft u de fiscale zekerheid dat u, indien gewenst, uw onderneming vanaf 2016 kunt voortzetten in een andere rechtsvorm. De intentieverklaring is vrijblijvend, maar creëert voor u de tijd en ruimte om u in 2016 nader te laten voorlichten en een weloverwogen keuze te maken.

Of u nu een startende ondernemer bent of reeds jaren een onderneming drijft, ik ga graag met u in overleg welke rechtsvorm het beste bij u en uw onderneming past.

Lees ook: Zakelijk handelen: bent u nog up-to-date?

Lees ook: Hallo ondernemer. Welke jas past het best bij u?

Lees ook: Een kijkje in de toekomst

Erik Verkuijlen

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief