Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Overnameplannen? Mooi, maar wat als je de onderhandelingen wilt afbreken?

Donderdag 01 februari 2018

Nu de economie weer aantrekt bent u misschien op zoek naar uitbreiding of verbreding van de bedrijfsactiviteiten. Of u bent juist op zoek naar een koper van uw onderneming. Nadat u een aspirant-verkoper of –koper heeft gevonden, dan gaat u in onderhandeling. Maar wat als u zich op een gegeven moment bedenkt? Kunt u voordat het contract getekend is op elk moment afhaken?

Het antwoord is: vaak wel, maar niet altijd. Er zal gekeken moeten worden naar – in vakterm - “alle omstandigheden van het geval”. Aandachtspunten daarbij zijn onder andere de voorgeschiedenis, de aard en omvang van de transactie en de bedoelingen van de betrokken partijen.

Wat concreter: als er een mondeling akkoord is ten aanzien van alle essentiële zaken, dan wordt het lastig om u daar vervolgens nog uit terug te trekken. Van een akkoord op alle essentiële zaken is bij (ver)koop van een onderneming echter niet snel sprake. Het gaat daarbij namelijk niet alleen over de prijs, maar ook over garanties, vrijwaringen, personeel, financieringen, leveringsdata, etc.

Bij zakelijke transacties, zeker bij de wat meer omvattende, is de regel dat elke partij de vrijheid heeft de onderhandelingen af te breken. Maar in de jurisprudentie is daarop wel een belangrijke uitzondering gevormd: het afbreken van onderhandelingen kan onaanvaardbaar zijn als de andere partij er rechtmatig op mocht vertrouwen dat de overeenkomst tot stand zou komen. Een rechter zal echter niet snel aannemen dat dat het geval is.

Het vooraf vastleggen van onderhandelingsafspraken in een zogenoemde intentieovereenkomst is vanwege deze onzekerheid verstandig. OOvB adviseurs en accountants helpt u daar graag bij.

 

Lees ook: Economisch herstel! We gaan weer op overnamepad
Lees ook: Economie op dreef. Profiteer van groeikansen

Sebastiaan Geene

Werkzaam sinds 2009 bij vestiging Wanroij en Boekel

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief