Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Spaartaks op de schop

Donderdag 28 mei 2015

De vermogensrendementsheffing, in een aantal media al omgedoopt tot spaartaks, gaat op de schop, zo kondigde minister Dijsselbloem onlangs aan. Op Prinsjesdag moeten er voorstellen liggen voor een 'eerlijker' belasting op vermogen.

Nu gaat de overheid er nog vanuit dat u jaarlijks 4 procent rendement haalt op uw spaartegoeden en beleggingen. Over dat fictieve rendement draagt u 30 procent belasting af. Effectief komt dat neer op een heffing van 1,2 procent op het vermogen. Veel te hoog, stellen critici. Want waar krijg je nog 4 procent rente op je spaargeld? Sterker nog, de rente ligt sinds enige tijd al onder de 1,2 procent, waardoor spaarders per saldo interen op hun tegoed.

Hoe zou een nieuwe belasting op vermogen eruit kunnen zien?

 

Alternatieven volgens het CPB

Het Centraal Plan Bureau (CPB) rekende dit voorjaar vier verschillende alternatieven voor de vermogensrendementsheffing door:

  1. Het huidige systeem, maar dan met een extra heffing op vermogens boven de €500.000. Die zouden 50 procent belasting moeten afdragen, op het veronderstelde rendement van 4 procent. Vermogens lager dan 5 ton betalen zo dus 1,2 procent belasting, en daarboven wordt de afdracht 2 procent.
  2. Het fictieve rendement van 4 procent wordt vervangen door het vijfjarig gemiddelde van de spaarrente. Dat systeem ligt dichter bij de werkelijke rendementen, maar heeft als voordeel dat de inkomsten voor de staat niet teveel schommelen.
  3. Belasting op het werkelijk behaalde rendement. Hier betalen mensen puur op basis van wat zij werkelijk verdienen. Koersverliezen van beleggers worden in dit stelsel gecompenseerd.
  4. Verschillende tarieven voor verschillende vormen van vermogen. Spaarders betalen in een dergelijk stelsel minder dan beleggers in aandelen. Meer risico leidt tot meer rendement maar ook meer belasting in dit geval.

Vier verschillende varianten, waarbij de ene keer (variant 1) de belasting verder verhoogd wordt, de andere keer (variant 2) verlaagd en in variant 3 en 4 wordt meer aangesloten bij het werkelijk rendement.

 

Wat is rechtvaardig?

Aansluiting zoeken bij werkelijk rendement lijkt het meest rechtvaardige systeem. Je betaalt op die manier nooit meer belasting dan dat je rendement is, zoals nu het geval is, en net als bij de heffing over uw inkomen betalen de sterkste schouders de zwaarste lasten.


Wat is uitvoerbaar?

Het is zo lekker praktisch: u vult uw vermogen per 1 januari van betreffend jaar in, haalt de vrijstelling er van af en het resultaat maal 1,2 procent is de verschuldigde belasting. Eenvoudig, simpel en overzichtelijk voor u als belastingplichtige en de overheid heeft een redelijk constante belastingopbrengst, die niet afhankelijk is van de stand van de economie. Aansluiting bij het werkelijk behaalde rendement betekent in het geval van aandelen en onroerend goed veel meer administratieve verplichtingen voor u als belastingplichtige, veel meer discussie over bijbehorende kosten en bovendien voor de overheid onzekerheid over de belastingopbrengst. Sterker nog: in een slecht beursjaar zijn de verliezen aftrekbaar en krijgt u belastinggeld terug!


Wat gaat het worden?

We zullen moeten wachten tot Prinsjesdag om te weten waar het kabinet mee komt. Maar 1 ding is zeker: ik ben blij dat ik geen politicus ben…

Lees ook: Spaartaks zorgt voor run op BV's. Terecht?

Lees ook: Wat doe je met je spaargeld?

 

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief