Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Sturen op basis van cijfers?

Vrijdag 25 maart 2016

“Meten is weten!” Een populair spreekwoord onder accountants, zoals u wellicht zult begrijpen. Gelukkig merken wij dat ook steeds meer ondernemers doordrongen zijn van het feit dat een goede informatievoorziening bijdraagt aan het nemen van goede beslissingen. Tot zover alleen maar goed nieuws dus.

Deze toegenomen informatiebehoefte leidt ertoe dat in verschillende ondernemingen het ‘dashboard’ zijn intrede heeft gedaan. Prachtige informatievensters die een inzage geven in allerlei KPI’s (Key Performance Indicators). Nog steeds goed nieuws.

Maar er is inderdaad een ‘maar’. Want wat blijkt in de praktijk? Een dashboard is net zo goed en betrouwbaar als de cijfers die je in het dashboard stopt. En daar gaat het nog wel eens mis. Want hoe indrukwekkend een demo en verkooppresentatie ook is, de daadwerkelijke ingebruikname laat vaak een andere realiteit zien. Nog erger wordt het wanneer niet alle data op de juiste wijze wordt verwerkt en bijgehouden. Want in plaats van veilig kompas, wordt het ‘dashboard’ plots een baken dat je de mist in zou kunnen sturen.

Laat ik helder zijn. Ik juich het gebruik van dashboards en KPI’s alleen maar toe. Mijn oproep is er vooral op gericht om te pleiten voor het nauwkeurig en ordelijk bijhouden van de administratie die als bron dient voor uw dashboard. Verder hoop ik dat u goed nadenkt – liefst samen met uw accountant of adviseur - welke KPI’s werkelijk van belang zijn in uw onderneming.

Dus, heeft u vragen over de opzet van een dashboard? Aarzel niet om het even kort te sluiten met uw OOvB relatiebeheerder.

Lees ook: Goede voornemens?

Lees ook: Meten is weten!

Lees ook: Zakelijk handelen: bent u nog up-to-date?

Lees ook: Een kijkje in de toekomst

Franklin van de Langenberg

Werkzaam sinds 2011 bij vestiging Wanroij

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief