Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Terugvragen BTW bij oplevering nieuwbouwwoning

Donderdag 14 juni 2018

Deze keer een blog welke voortkomt uit mijn eigen privé-ervaring. Onlangs werd onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Bij de oplevering werden ook zonnepanelen geleverd.

Als belastingadviseur was ik benieuwd of er bij de oplevering een fiscaal voordeel te behalen viel.

Een werkruimte in de nieuwbouwwoning is lastig te onderbouwen. Die discussie met de fiscus zal ik maar niet aangaan. Maar hoe zit het met de zonnepanelen? De cliënten van OOvB (zowel ondernemers als particulieren) krijgen omzetbelasting terug van de fiscus als zij investeren in zonnepanelen. Krijgen we dan zelf ook de omzetbelasting van de fiscus terug? Om duidelijkheid te krijgen neem ik contact op met de hoofdaannemer. Daar krijg ik niet direct een positief gevoel… “wij hebben de BTW al teruggevraagd van de zonnepanelen.” wordt mij verteld. Als adviseur noem ik dit onzin. Deze stelling is een opvatting van vele jaren geleden, toen er nog geen mogelijkheid was om als particulier BTW terug te vragen op de aanschaf van zonnepanelen. Gelukkig stond de aannemer wel open voor een kritische koper.

Na meermalen telefonisch overleg gevoerd te hebben met de Belastingdienst en de aannemer kreeg ik al gauw een goedkeuring van de fiscus. Wel werd de voorwaarde gesteld (conform wet en regelgeving) dat een factuur met de kosten van de zonnepanelen kon worden overlegd. Na wat overleg tussen kopers, hoofdaannemer en Belastingdienst is een nieuwe factuur uitgereikt waarmee alle kopers (ongeveer 30 woningen zijn in dit project opgeleverd) een aanzienlijk bedrag aan omzetbelasting terug kunnen vragen.

Wel dienen er nog een aantal acties te worden ondernomen, zoals jezelf aanmelden als ondernemer voor de omzetbelasting. Maar voor enkele honderden euro’s kan wel wat actie worden ondernomen.

Ervaring leert dat je kritisch moet zijn (en blijven) op de facturen die aan je worden uitgereikt. Klopt de omschrijving van de factuur, het BTW-tarief, de tenaamstelling, etc.? En met goede contacten bij de fiscus en een correcte weergave van de situatie kan snel worden geschakeld om in vooroverleg een casus tot een succes te brengen. En daarmee maak je vrienden in de buurt. Dat kan ik jullie verzekeren.

Mocht je na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen hebben of heb je mogelijk enige tijd geleden geïnvesteerd in (een woning voorzien van) zonnepanelen en heb je nog geen omzetbelasting teruggevraagd, schakel snel met OOvB om het recht op teruggave veilig te stellen.

Lees ook: Belastingvoordeel met Energie- Investeringsaftrek
Lees ook: Besparing door duurzaam denken
Lees ook: Verkoop van bouwkavels

Cor van den Broek

Werkzaam sinds 2015 bij vestiging Wanroij

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief