Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Verkoop van bouwkavels

Vrijdag 03 augustus 2018

Het landschap begint er vol mee te raken: borden met “te koop: Bouwkavel”. In allerlei gemeenten, verschillende oppervlakten en natuurlijk vraagt iedereen een andere prijs. Maar hoe kijkt de fiscus hier naar? Willen zij ook nog belasting heffen over de verkoop(prijs) van de kavel? In deze blog worden in het kort enkele aandachtspunten op een rij gezet. Het is niet de bedoeling om alle situaties van fiscale gevolgen te voorzien, maar vooral om aandacht te vragen voor ongewenste effecten.

In het algemeen zal bekend zijn dat overdracht van onroerend goed wordt belast met overdrachtsbelasting die de koper verschuldigd is. Vroeger was het tarief standaard 6%. Om een impuls aan de huizenmarkt te geven is vanaf 15 juni 2011 het tarief tijdelijk verlaagd naar 2% voor woningen. En sinds 1 juli 2012 is de tijdelijke verlaging definitief geworden. Dit lijkt dus simpel: een woning wordt gekocht met 2% overdrachtsbelasting, andere onroerende zaken zoals een kantoorpand, bouwgrond voor een loods, etc. met 6%.

Er is echter veel discussie met de fiscus gaande bij de situatie van het kopen van een kantoorpand die naderhand wordt verbouwd tot appartementen / woningen. En vice versa. Is dan het tarief van 2% of van 6% van toepassing? Goed om vooraf met uw adviseur te overleggen.

Wanneer u (onlangs) een nieuwe woning heeft gekocht/laten bouwen, dan weet u dat een woning bij oplevering wordt belast met 21% omzetbelasting (hierna: BTW) i.p.v. overdrachtsbelasting. En u raadt het al: het grote verschil tussen 21% BTW en 2% overdrachtsbelasting is voor u als verkoper of als koper een goede reden om de feiten dusdanig in te kleuren zodat voor u de meest gunstige optie van toepassing is.

Maar bent u als verkoper altijd verplicht om uw vraagprijs met 21% BTW te verhogen? In principe wel. Want BTW mag de concurrentie niet verstoren - en dat doet het wel - wanneer u een kavel zou moeten verkopen met 21% en uw buurman dit niet hoeft. Alleen: het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie of u 21% dient te berekenen. Belangrijk is om te weten of u ondernemer bent voor de wet op de omzetbelasting. Wanneer u namelijk in loondienst werkt en bijvoorbeeld 20 jaar geleden een perceel grond heeft gekocht om voor uw hobby enkele paarden in te laten lopen, dan zult u niet snel als ondernemer worden aangemerkt als u 20 jaar later dit perceel als (één) bouwkavel verkoopt. Dit wordt anders als u op uw perceel 4 bouwkavels laat ontwikkelen bestemd voor verkoop. Of als u een perceel cultuurgrond aankoopt en met de gemeente druk doende bent om een of meerdere bouwkavels te verkrijgen.

Waarschuwing: omdat bovenstaande erg feitelijk is en u niet achteraf geconfronteerd wilt worden met een naheffingsaanslag van 21% BTW (die u niet meer bij de koper kunt gaan halen!!), raad ik u aan om dit vooraf goed te bespreken al dan niet met een verzoek vooroverleg met de inspecteur. Ik heb de ervaring dat de Belastingdienst wel meedenkend is in de situatie dat u niet als ondernemer wordt aangemerkt. Wanneer u een vooropgezet plan heeft om bijvoorbeeld 21% BTW te voorkomen, dan zal er niet snel medewerking te verwachten zijn.

Kortom: wees als verkoper goed voorbereid of u uw kavel mét 2% overdrachtsbelasting, 6% overdrachtsbelasting, met 21% omzetbelasting of zonder belasting hoeft/dient te verkopen. U kunt hier op een later moment niet op terugkomen. Twijfelt u over uw persoonlijke situatie, dan kunt u mij altijd mailen op c.vandenbroek@oovb.nl en ik kijk graag met u naar de mogelijkheden.

 

Lees ook: Terugvragen BTW bij oplevering nieuwbouwwoning

Cor van den Broek

Werkzaam sinds 2015 bij vestiging Wanroij

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief