Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Verlaging BPM goed nieuws voor autokopers

Donderdag 01 september 2016

Staatssecretaris Wiebes wil de BPM afschaffen. Goed plan!

BPM is Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een zogenaamde indirecte belasting die de aanschafwaarde van auto’s en motoren verhoogt. Het wordt berekend als percentage van de nieuwwaarde van de auto of motor. BPM wordt over het algemeen gezien als een oneerlijke belasting. De prijzen van auto’s en motoren zijn door de BPM onnodig hoog. Ook Europees gezien is het geen algemeen aanvaarde belasting, want het wordt slechts in enkele landen toegepast.

BPM is ook fraudegevoelig. Er zijn allerlei manieren ontwikkeld om het betalen van (veel) BPM te omzeilen, met name bij het importeren van auto’s. Bij importauto’s moet namelijk met een formule teruggerekend worden wat de waarde van de BPM zou moeten zijn. Dat bedrag moet bij import worden afgedragen.

De staatssecretaris verlaagt de BPM al fors in 2017, maar wil deze niet in een keer volledig afschaffen. Bij het volledig afschaffen zal de waarde van wagenparken direct kelderen. Voor bijvoorbeeld leasemaatschappijen zou dat desastreuze gevolgen kunnen hebben. Het is de bedoeling om de BPM in een paar jaar af te bouwen naar 0.

Na invoering van de BPM in 1992 is het BPM-percentage pas in 2008 voor de eerste keer verlaagd. En dan nog maar minimaal (van ongeveer 45% naar 43% van de netto catalogusprijs). Met ingang van 2009 zijn zeer energiezuinige auto’s vrijgesteld van BPM en al vanaf 2007 zijn staffels in het leven geroepen: Hoe lager het brandstofverbruik, hoe lager de BPM.

Kortom: goed nieuws voor de Nederlander. De aankoopprijzen van nieuwe of geïmporteerde auto’s zullen dalen.

Lees ook: Fiscaal gunstig autorijden?

Lees ook: Besparen op de bijtelling van je auto? Zo werkt het!

Pim van Diepenbeek

werkzaam sinds 2010 bij vestiging Cuijk

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief