Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Voorkom fiscale verrassingen!

Donderdag 11 januari 2018

Zo aan het begin van het jaar vallen de voorlopige aanslagen 2018 weer op de deurmat. Het loont de moeite hier kritisch naar te kijken, dit kan u veel geld besparen!

Wat is een voorlopige aanslag?
In de voorlopige aanslag doet de belastingdienst een schatting van de winst die u komend jaar gaat maken. Zij baseert zich hierbij op de gemiddelde winst die u in 2015 en 2016 heeft behaald. Dit zijn de jaren waarover u reeds aangifte heeft gedaan en deze gegevens zijn dus bekend bij de belastingdienst.

Stijgende winsten
Gelukkig zit de economie weer in de lift en zien de meeste ondernemers hun winsten weer toenemen. Het zou dus zomaar kunnen dat de winst over 2018 veel hoger gaat uitkomen dan die in 2015 en 2016. De voorlopige aanslag wordt dan veel te laag vastgesteld.

Wat is het probleem?
Het gevolg van een te lage voorlopige aanslag is dat u bij de definitieve aanslag (die pas in de loop van 2019 wordt opgelegd, nadat u aangifte heeft gedaan over 2018) flink moet bijbetalen. De belastingdienst rekent hierbij een rentetarief van 4% voor IB-ondernemers en maar liefst 8% voor BV’s. Dit kan dus aardig in de papieren lopen!

Hoe te handelen?
Het is dan ook belangrijk dat u de voorlopige aanslag over 2018 goed controleert of laat controleren. Is de geschatte winst te laag? Vraag dan een nieuwe voorlopige aanslag aan met een realistischere winst. Is de geschatte winst duidelijk te hoog? Ook dan is aanpassing gewenst. Waarom teveel belasting betalen? De fiscus houdt er immers bijzondere renteregels op na: op bijbetalen zit een rente van 4% of 8%, maar op terugbetalen zit geen rente. U kunt dus niet tegen dit soort woekerrentes “sparen” bij de fiscus.

Tip voor de DGA
Kijk ook even goed naar uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Het kan zijn dat u in 2015 of 2016 dividend uit heeft gekeerd en dat voor 2018 niet van plan bent. Dan kan het zijn dat de voorlopige aanslag te hoog wordt vastgesteld.

Als OOvB klant maken wij het u gemakkelijk. U hoeft niets te doen!
Klanten van OOvB hoeven niets te doen. Wij volgen uw winstontwikkeling gedurende het gehele jaar en als we zien dat de winstontwikkeling uit de pas loopt met de opgelegde voorlopige aanslag trekken we pro-actief bij u aan de bel. Heeft u niets van ons gehoord en twijfelt u desondanks aan de juistheid van de opgelegde voorlopige aanslag? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.


Lees ook: Maart, aangiftetijd. Maar hoe lang nog?

Lees ook: Fiscale eenheid Vpb op de schop door Europese rechtspraak?!

Lees ook: De aangifte inkomstenbelasting: simpel toch?

Lees ook: Belastingverzwaring dreigt voor MKB-ondernemer

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief