Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Wat doe je met je spaargeld?

Donderdag 25 februari 2016

Bij de grootbanken krijg je momenteel ongeveer 0,6% rente op je spaargeld. Dat geldt voor particuliere spaarrekeningen zonder beperkingen. Je hebt geen verplichtingen tot het storten van spaargeld en je kunt vrij opnemen wat je wilt. Tegenwoordig zijn er op internet vele aanbieders die je spaargeld willen beheren. Het voordeel van die “internetbanken” is dat zij geen groot instituut in stand hoeven te houden. Zij geven beduidend hogere rente op je spaargeld. Momenteel zijn er twee aanbieders die 1,1% rente vergoeden. Dat is nog niet erg veel, maar wel ongeveer het dubbele van wat je bij de grootbanken krijgt. Bovendien vallen die internetbanken ook (vrijwel) allemaal onder het depositogarantiestelsel. Derhalve heb je een garantie op je spaargeld tot € 100.000.

Vergelijken
Op www.spaarrente.nl kun je eenvoudig aanbieders vergelijken. Het openen van een internetspaarrekening is een fluitje van een cent. Je kunt je online aanmelden en je dient je te identificeren.

De rente op een zakelijke spaarrekening kun je ook vergelijken. Helaas is deze meestal nog iets lager dan de rente op een particuliere spaarrekening. Voor de ondernemer zou het dus gunstig kunnen zijn om spaargeld particulier onder te brengen. Daarbij dien je de grens van het heffingsvrij vermogen in Box 3 goed in de gaten te houden. Als je net boven het heffingsvrij vermogen komt wordt je geacht 4% rendement te halen. Daarover betaal je dan 30% inkomstenbelasting. Het heffingsvrij vermogen bedraagt in 2016 € 24.437. Voor fiscale partners is dat € 48.874.

De vermogensrendementsheffing staat echter onder grote druk. De staatssecretaris broedt op een plan om het eerlijker te maken. Het zou zelfs in strijd zijn met Europees recht.

Aflossen
Indien je tegen de grens van het heffingsvrij vermogen aan zit, kan het gunstig zijn om bijvoorbeeld een deel van je hypotheek af te lossen. Meestal mag je jaarlijks tot 10% of zelfs tot 20% van je hypotheekschuld boetevrij aflossen, bovenop de reguliere aflossing. Zeker als die hypotheek tegen een hoge rentevergoeding is afgesloten is het gunstig om af te lossen.

Ook fiscaal vriendelijk sparen voor je pensioen kan een goede oplossing zijn.

Hoger rendement
Uiteraard kun je een hoger rendement proberen te halen door te gaan beleggen. Daar kleven echter veel grotere risico’s aan dan bij spaarproducten. Ook participeren in een van de vele crowdfund projecten is natuurlijk een optie om een hoger rendement te behalen.

Ik wil iedereen adviseren om verstandig met zijn of haar geld om te gaan. Meestal is zonder veel moeite of risico een hoger rendement mogelijk. Daarbij geldt nog altijd: Cash is king! Zorg dat je altijd wat achter de hand hebt waar je direct over kunt beschikken.

Lees ook: Stapelfinanciering wat is het precies?

Lees ook: Vergeet uw pensioen niet!

Lees ook: Spaartaks zorgt voor run op BV's. Terecht?

Lees ook: Crowdfunding; wat is het precies?

Lees ook: Hulp bij financiering

 

Pim van Diepenbeek

werkzaam sinds 2010 bij vestiging Cuijk

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief