Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Wetgever kritisch op schijnconstructie met ZZP’ers

Donderdag 14 februari 2019

Bezorgers die voor Deliveroo maaltijden bezorgden zijn geen ZZP-ers, maar kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf. Dit volgt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.

Deliveroo besloot begin 2018 om de arbeidsovereenkomsten met de bezorgers niet te verlengen. In plaats daarvan gingen bezorgers als zelfstandig ondernemer voor het bedrijf aan de slag. De FNV kwam hiertegen in verzet en de rechter is het met de vakbond eens. Bezorgers die voor Deliveroo maaltijden bezorgden zijn geen ZZP-ers, maar kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf.

De volgende aspecten hebben bij de beoordeling, dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, onder andere een rol gespeeld:

 • Standaardcontract
  Deliveroo besloot zijn arbeidsovereenkomsten weliswaar niet te verlengen, maar daarmee veranderde het werk niet. Bezorgers werken bovendien op basis van een eenzijdig en niet onderhandelbaar standaardcontract. Binnen de rechtsverhouding is nog altijd sprake van een gezagsverhouding.
 • Opdrachten weigeren is lastig
  Bezorgers kunnen zelf bepalen of ze een opdracht aannemen maar weigering of minder vaak beschikbaar zijn werkt in het nadeel bij het verkrijgen van toekomstige opdrachten en het behalen van bonussen.
 • Vervanging regelen is niet mogelijk
  Op basis van de overeenkomst is vervanging regelen mogelijk maar in de praktijk is de bepaling inhoudsloos. Het tijdsbestek tussen het aannemen van de opdracht en het daadwerkelijk bezorgen is te kort.
 • Bezorgers presenteren zich niet als zelfstandige
  Een teken dat bezorgers in feite in dienst zijn van Deliveroo is dat zij zich in Deliveroo-tenue melden bij een klant.

Er is aldus de rechter voldaan aan de criteria van een arbeidsovereenkomst, er is sprake van werk, een gezagsverhouding en loon.

De inschrijving in de kamer van koophandel, de schriftelijke overeenkomst van opdracht, en het feit dat er een “all-in vergoeding” wordt betaald is dus niet doorslaggevend voor de beoordeling.

Kortom, er is al vrij snel voldaan aan de criteria en de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Datzelfde zien we terug bij de discussie rondom de Wet DBA.

Twijfelt u of de door u ingehuurde ZZP-ers, net als de bezorgers van Deliveroo, aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst, neemt u dan voor meer advies contact op met een van onze juristen.

 

Lees ook: Wet DBA: van uitstel komt afstel. Hoe nu verder met de ZZP'ers?

Ilona Vinke-Cobussen

Werkzaam sinds 2014 bij vestiging Heesch

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief