Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Zakelijke eindejaarskeuzes voor melkveehouders? Bespreek ze met uw OOvB adviseur

Vrijdag 28 oktober 2016

We zijn alweer aangeland in het laatste kwartaal van het jaar. En vooral voor de melkveesector zijn het roerige tijden. Denk alleen maar eens aan de actuele problemen rondom de fosfaatrechten die heeft geleid tot een financieringsstop van Rabobank en ABN. Zelfs de toegezegde 23 miljoen om de veestapel in te krimpen - door staatssecretaris van Dam - , is niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.

Toch is het belangrijk om vooruit te blijven kijken. Om na te denken over de keuzes die u als melkveehouder en als ondernemer dient te maken. Bij OOvB hebben we een aantal keuzes geformuleerd.

-          Bent u van plan om dit jaar nog te investeren voor een optimale investeringsaftrek?
-          Is een aanbetaling van toepassing op uw investeringsverplichting?
-          Denkt u na over bedrijfsopvolging, met het vraagstuk van overdracht van fosfaatrechten en gevolgen voor melkveefosfaatreferentie?
-          Staat er nog ‘groot onderhoud’ op het programma?
-          Is het verstandig om aan het einde van het jaar nog enkele verkoopfacturen te sturen en die winst dit jaar te laten vallen? Of toch beter op volgend jaar?
-          Is er sprake van levering van een kavel voor nieuwbouw, voor 1 januari met 2% overdrachtsbelasting, of na januari met 21%BTW?
-          Overweegt u om te gaan banksparen voor uw oudedagvoorziening?
-          Heeft u het plan om een deel van uw hypotheek af te lossen?
-          Heeft u eraan gedacht om uw (klein)kinderen nog te schenken?

U ziet het, het zijn niet de minste keuzes. En vooral van toepassing nu het jaareinde alweer in zicht is. Graag nodigen wij u uit om er eens over te ‘sparren’ met uw OOvB adviseur. Juist nu de tijden zo onrustig zijn.

Tip! Wacht niet te lang met keuzes maken, want om sommige zaken nog dit jaar te kunnen regelen, zal snel actie gemaakt dienen te worden.

Lees ook: Fosfaatrechten? Overleg met uw adviseur om de juiste weg te bewandelen!

Lees ook: Fosfaatrechten en externe jongvee-opfok, feitelijk houderschap sterk bepalend!

Cor van den Broek

Werkzaam sinds 2015 bij vestiging Wanroij

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief