Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Arbeidsongeval: aansprakelijkheid voor uitzendkrachten

Woensdag 15 juni 2016

Een werknemer (vrachtwagenchauffeur) in dienst van een uitzendbureau wordt uitgeleend aan bedrijf X. Hij draagt tijdens zijn werk geen veiligheidsschoenen. In Spanje krijgt hij een arbeidsongeval bij het lossen van de vrachtwagen en ontstaat er letsel aan zijn voet. Is het uitzendbureau of bedrijf X (de werkgever) aansprakelijk?

Het Hof ’s-Hertogenbosch oordeelde onlangs dat bedrijf X (de werkgever) aansprakelijk is. Omdat het hier gaat om een uitzendkracht kwam ook de vraag aan de orde of het uitzendbureau of bedrijf X veiligheidsschoenen had moeten verstrekken aan de vrachtwagenchauffeur. De rechter oordeelt dat bedrijf X veiligheidsschoenen moet verstrekken als het uitzendbureau dat niet doet. Bedrijf X heeft daarom onvoldoende veiligheidsmaateregelen getroffen om te voorkomen dat de vrachtwagenchauffeur schade zou lijden in de uitoefening van zijn werkzaamheden. Dat het gaat om een zeer ervaren internationaal vrachtwagenchauffeur doet niet ter zake.

Bedrijf X moest er verder rekening mee houden dat werknemers wel eens nalaten de voorzichtigheid in acht te nemen. Met andere woorden, bedrijf X is aansprakelijk voor de schade van de werknemer en niet het uitzendbureau.

Houd er dus rekening mee dat ook bij uitzendkrachten je als werkgever een vergaande aansprakelijkheid hebt!

Dit blijkt ook uit de uitspraak van de Kantonrechter Eindhoven, waarin een werknemer in strijd met instructies het bedrijfsterrein wilde verlaten door over een hek te klimmen. De werkgever was aansprakelijk voor de schade als gevolg van de daarbij opgetreden val. Verder bleek in de procedure nog dat de werkgever niet aan haar verplichting had voldaan om op grond van de cao voor het Beroepsgoederenvervoer een ongevallenverzekering af te sluiten. De werkgever bleek onverzekerd en moet dus zelf de schade aan de uitzendkracht vergoeden.

Het komt (helaas) met enige regelmaat voor dat er een bedrijfsongeval plaats vindt. Zorg er daarom voor dat u de juiste maatregelen treft om aansprakelijkheid achteraf te voorkomen.

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief