Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Brexit: Deal or no deal?

Dinsdag 15 januari 2019

Op 20 september en 14 november van het vorige jaar hebben we de Brexit als onderwerp voorbij zien komen op onze site en in onze nieuwsbrieven. Ook in 2019 blijft de Brexit ons in de greep houden. 29 maart 2019 gaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie verlaten. Maar wat als er een akkoord tussen de twee partijen uitblijft (no deal)? Dan gaat er gehandeld worden volgens de basisregels van de Wereldhandelsorganistatie.

We zetten een aantal gevolgen hiervan op een rijtje:

  1. Andere btw-procedures: U kunt bij de belastingdienst of bij de douane nagaan welke btw-regelingen dan voor u gelden
  2. Hoge importheffingen: Bij een no-deal-scenario is de VK geen speler meer van de interne markt en wordt de VK dus gezien als derde land. Dit betekent dat er geen afspraken op tafel liggen voor de in- of uitvoering van goederen. De heffingen zijn dan per product bepaald en kunnen erg hoog zijn. (Voor meer info kijk op de site van de WTO)
  3. EORI-nummer: U krijgt veel met de douane te maken. De douane heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld om u inzichtelijk te maken waar u aan moet denken en wat u moet doen. Bijvoorbeeld het aanvragen van een EORI-nummer.
  4. Verlies van markttoegang: Bij een no deal gelden de afspraken uit de General Agreement on Trade in Services (GATS). Dit kan betekenen dat u straks geen diensten meer kunt aanbieden of afnemen op de Britse markt. Ga vast na wat dit voor uw onderneming kan betekenen en wat uw alternatieven zijn.
  5. Veranderingen voor intellectueel eigendom en certificaten: Na de Brexit kunnen bijvoorbeeld intellectuele eigendomsrechten vervallen in het VK. En certificaten moeten worden omgezet naar een EU-keuringsinstantie. Via de Brexit Impact Scan krijgt u informatie over wat voor welk certificaat geldt.
  6. Registratie Britse werknemers: Als u Britse medewerkers in dienst heeft moeten zij in elk geval voor 29 maart 2019 ingeschreven zijn bij de Basisregistratie Personen in hun gemeente.

Tip van OOvB: Ga tijdig in gesprek met uw toeleveranciers of afnemers over wie welke verantwoordelijkheid neemt in welk Brexit-scenario. Eventuele risico’s hoeven immers niet allemaal bij 1 partij te liggen.

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief