Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Brexit: Deal or no deal?

Dinsdag 15 januari 2019

Op 20 september en 14 november van het vorige jaar hebben we de Brexit als onderwerp voorbij zien komen op onze site en in onze nieuwsbrieven. Ook in 2019 blijft de Brexit ons in de greep houden. 29 maart 2019 gaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie verlaten. Maar wat als er een akkoord tussen de twee partijen uitblijft (no deal)? Dan gaat er gehandeld worden volgens de basisregels van de Wereldhandelsorganistatie.

We zetten een aantal gevolgen hiervan op een rijtje:

  1. Andere btw-procedures: U kunt bij de belastingdienst of bij de douane nagaan welke btw-regelingen dan voor u gelden
  2. Hoge importheffingen: Bij een no-deal-scenario is de VK geen speler meer van de interne markt en wordt de VK dus gezien als derde land. Dit betekent dat er geen afspraken op tafel liggen voor de in- of uitvoering van goederen. De heffingen zijn dan per product bepaald en kunnen erg hoog zijn. (Voor meer info kijk op de site van de WTO)
  3. EORI-nummer: U krijgt veel met de douane te maken. De douane heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld om u inzichtelijk te maken waar u aan moet denken en wat u moet doen. Bijvoorbeeld het aanvragen van een EORI-nummer.
  4. Verlies van markttoegang: Bij een no deal gelden de afspraken uit de General Agreement on Trade in Services (GATS). Dit kan betekenen dat u straks geen diensten meer kunt aanbieden of afnemen op de Britse markt. Ga vast na wat dit voor uw onderneming kan betekenen en wat uw alternatieven zijn.
  5. Veranderingen voor intellectueel eigendom en certificaten: Na de Brexit kunnen bijvoorbeeld intellectuele eigendomsrechten vervallen in het VK. En certificaten moeten worden omgezet naar een EU-keuringsinstantie. Via de Brexit Impact Scan krijgt u informatie over wat voor welk certificaat geldt.
  6. Registratie Britse werknemers: Als u Britse medewerkers in dienst heeft moeten zij in elk geval voor 29 maart 2019 ingeschreven zijn bij de Basisregistratie Personen in hun gemeente.

Tip van OOvB: Ga tijdig in gesprek met uw toeleveranciers of afnemers over wie welke verantwoordelijkheid neemt in welk Brexit-scenario. Eventuele risico’s hoeven immers niet allemaal bij 1 partij te liggen.

< Terug

Meest recente berichten

Rechter maakt boete vanwege te hoge vangschade vleeskuikens ongedaan

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Bij het vangen van pluimvee hanteert de NVWA sinds jaren de zogenaamde 2%-norm. Dit betekent dat bij maximaal 2% van de dieren vang- en laadschade mag optreden. Dit percentage is geen wettelijke norm, maar e... Lees verder >

Rijsporen vormen geen niet-subsidiabel onverhard pad

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Een landbouwer stelde beroep in tegen de vastgestelde oppervlakte subsidiabele landbouwgrond naar aanleiding van de door hem ingediende Gecombineerde opgave. RVO.nl had onder meer bij een graslandperceel een... Lees verder >

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief