Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Debiteurenbeleid: heeft u de tekst van uw aanmaningen al aangepast?

Donderdag 16 februari 2017

Als uw debiteur niet betaalt dan zult u hem doorgaans aanschrijven en sommeren om alsnog te betalen. De debiteur is dan op grond van de wet naast de hoofdsom ook de wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten aan u verschuldigd. Dit zult u misschien bij de eerste aanmaning nog niet in rekening (willen) brengen maar wel als betaling uitblijft en het u veel moeite kost om de nota betaald te krijgen.

Eind 2016 heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over buitengerechtelijk incassokosten en de 14-dagen termijn die u in veel sommaties / aanmaningen ziet staan. De regels voor deze 14-dagen brief zijn als gevolg van deze uitspraak gewijzigd.

Als minimumeis voor de 14-dagenbrief geldt dat uw debiteur daarin aangezegd moet worden dat er betaald moet worden ‘binnen 14 dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd’ of ‘door u is ontvangen’. Een andere mogelijkheid is: ‘binnen 15 dagen nadat deze brief bij u is bezorgd’ of ‘door u is ontvangen’.

Uiteraard kunt u ook een langere termijn hanteren. Maar zorg er voor dat die termijn gekoppeld is aan de ontvangst van de brief door de debiteur. 

Alle andere formuleringen kunnen volgens de rechter verwarrend of misleidend zijn en kunnen om die reden in een procedure leiden tot afwijzing van de gevorderde buitengerechtelijke kosten. Let er dus op dat u uw aanmaningsbrieven aanpast aan de verruimde termijn!   De juristen van OOvB kunnen u helpen bij het incasseren van uw debiteuren door het opstellen van de juiste brieven en kunnen betaling voor u -zo nodig via de rechter- afdwingen. Indien u vragen heeft over het incasseren van uw debiteuren of uw aanmaningsbrieven, neemt u dan contact met ons op.

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief