Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat vanwege de krappe arbeidsmarkt veel werkgevers allerlei middelen in om personeel te werven of te behouden. Zo schaalt 68% nieuw personeel hoger in, waarmee nieuwkomers gemiddeld 8,5% extra salaris krijgen.

Schaarste in het arbeidsaanbod komt momenteel in alle branches voor, maar vooral functies in de techniek (51%), productie (28%), ICT (27%) en logistiek (13%) kampen met tekorten. Werkgevers zetten tegenwoordig vaker immateriële instrumenten in om nieuwe medewerkers te trekken of huidige vast te houden. Zo biedt 76% werknemers ontwikkelingsmogelijkheden aan en kiest 63% ervoor om het vaste contract in te zetten.

Ook financiële instrumenten zijn in trek. Hoger inschalen van personeel is hierbij de populairste maatregel, met 68% van de werkgevers die het middel inzet.

Ook een premie voor zittend personeel dat nieuwe mensen aandraagt, komt vaak voor. 62% van de werkgevers kiest hiervoor. Deze beloning varieert enorm in hoogte, van tientallen tot duizenden euro's.

Tijdens de vorige piek in arbeidsmarktkrapte, in 2008, was het tekort onder MBO'ers het grootst. Dat geldt nu voor HBO'ers.

< Terug

Meest recente berichten

Isoleren woning? Vanaf 2 september 2019 subsidie mogelijk!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Bent u eigenaar en tevens bewoner van een woning en wilt u deze isoleren, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een nieuwe subsidieregeling. Deze subsidie, de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH),... Lees verder >

De gespannen arbeidsmarkt, ook in de horeca!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

In het 2e kwartaal 2019 is de vraag naar personeel verder toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat per 100 werklozen 93 vacatures openstaan, over het 1e kwartaal was dit nog 88 vacatures per honderd werk... Lees verder >

Bent u al voorbereid op de Wet arbeidsmarkt in balans?

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Bent u al voorbereid? In deze bijdrage treft u enkele onderwerpen aan waar u rekening mee moet gaan houden.

Lees verder >

Vanggewas na maïs op zand- en lössgrond

Donderdag 12 september 2019 (Agrarisch)
Op zand- en lössgrond is het verplicht na de teelt van maïs een vanggewas te telen. Er zijn de volgende mogelijkheden om aan deze verplichting te voldoen: onderzaai van gras kort na het zaaien van ... Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief