Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat vanwege de krappe arbeidsmarkt veel werkgevers allerlei middelen in om personeel te werven of te behouden. Zo schaalt 68% nieuw personeel hoger in, waarmee nieuwkomers gemiddeld 8,5% extra salaris krijgen.

Schaarste in het arbeidsaanbod komt momenteel in alle branches voor, maar vooral functies in de techniek (51%), productie (28%), ICT (27%) en logistiek (13%) kampen met tekorten. Werkgevers zetten tegenwoordig vaker immateriële instrumenten in om nieuwe medewerkers te trekken of huidige vast te houden. Zo biedt 76% werknemers ontwikkelingsmogelijkheden aan en kiest 63% ervoor om het vaste contract in te zetten.

Ook financiële instrumenten zijn in trek. Hoger inschalen van personeel is hierbij de populairste maatregel, met 68% van de werkgevers die het middel inzet.

Ook een premie voor zittend personeel dat nieuwe mensen aandraagt, komt vaak voor. 62% van de werkgevers kiest hiervoor. Deze beloning varieert enorm in hoogte, van tientallen tot duizenden euro's.

Tijdens de vorige piek in arbeidsmarktkrapte, in 2008, was het tekort onder MBO'ers het grootst. Dat geldt nu voor HBO'ers.

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief