Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Economische groeivertraging zorg voor beperkte groei lonen

Woensdag 14 november 2018

Als u het economische nieuws volgt, dan weet u dat er enige sprake is van onrust. Het CBS becijfert dat de economische groei aanmerkelijk afzwakt. Over het afgelopen kwartaal was de groei niet meer dan 0,2%. Het laagste groeiniveau van de afgelopen twee jaar.

Ook de beurskoersen staan al wat langer onder druk vanwege een verwachte lagere winstgroei in de komende jaren. En ook op internationaal vlak is er van alles aan de hand. Italië staat in het nieuws omdat haar schuldenberg tot zorgen leidt bij beleidsmakers binnen de Europese Unie, en ook de schuldposities van vele bedrijven zijn door het goedkope geld eerder toegenomen dan afgenomen, aldus verschillende financiële instellingen. De verharding in de internationale handel, veroorzaakt door president Trump, en de verwachte effecten van de Brexit, doen er nog een schepje bovenop en hebben een aanzienlijk effect op het economisch sentiment.

Nieuws dat in schril contrast staat met de haleluja verhalen van ruim een jaar geleden, waarin de economische ‘voorspellers’ uitgingen van indrukwekkende groeicijfers die wel enkele jaren zouden aanhouden.

De investeringstak van Nationale Nederlanden deed onlangs ook enkele duidelijke uitspraken over de recente economische ontwikkelingen. Zo verwachten zij dat volgend jaar nog wel sprake is van economische groei, maar dat deze groei niet voldoende zal zijn om een verder inflatie aan te wakkeren. Ook verwachten zij dat de winstgevendheid van vele bedrijven een stuk lager wordt. “De ‘dubbele groeicijfers’ zullen plaatsmaken voor enkelvoudige groeicijfers”, zo is hun opvatting. Het uiteindelijke resultaat van dit alles is dat de lonen nauwelijks zullen stijgen, aldus de voorspellers van Nationale Nederlanden.

Aan de andere kant is er nog steeds sprake van een krapte op de arbeidsmarkt voor beroepen waarbij ‘handjes’ nodig zijn. Dus het zou zomaar kunnen dat deze ‘beroepsgroep’ de positieve uitzondering vormt.

< Terug

Meest recente berichten

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >

Mobiliteitsalliantie doet voorstellen voor beter bereikbaar Nederland

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobil... Lees verder >

Branchesignalering duurzame horeca: "belangrijke ontwikkelingen en praktische tips"

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de horeca. De ervaring van de leden van de Branche-expertgroep Horeca binnen onze netwerkorganisatie SRA, is dat veel banken alleen tot financiering bereid zijn... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief