Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Een persoon of event sponsoren? Denk dan even aan het volgende....

Woensdag 17 juni 2015

Om te voorkomen dat de fiscus een streep door de rekening haalt als u het team van uw favoriete sport of hobby wil sponsoren wijzen wij u op het volgende.

Persoonlijk voordeel
Zolang sponsoring geen persoonlijke voordelen oplevert, is het te vergelijken met reclame en is er meestal niets aan de hand. Wilt u sponsoren om uw naamsbekendheid te verhogen? Dan is het geen probleem als u de plaatselijke voetbalvereniging sponsort in ruil voor vermelding van uw bedrijf op het scherm in de kantine of op de shirts van de voetballers. Deze kosten kunt u voor 100% in aftrek van de winst brengen.
Het plaatje ziet er al anders uit als u een toernooi bij de voetbalvereniging sponsort en naast naamsvermelding ook nog met een relatie toegang heeft tot het toernooi waarbij u hapjes en drankjes nuttigt. Dit deel van de kosten zal dan als relatiegeschenken of representatiekosten gezien worden, deze kosten zijn dan ook maar beperkt aftrekbaar. Voor B.V.’s is de aftrek dan 73,5%, maar u kunt ook kiezen voor een vast niet-aftrekbaar bedrag van € 4.500,- of, als dit meer is, 0,4% van de loonsom van uw B.V.
Als de inspecteur de sponsorkosten aanmerkt als persoonlijk belang dan worden de kosten als privéonttrekking aangemerkt. Deze kosten zijn dan uiteraard niet aftrekbaar en worden dan bij u als DGA belast. Dit wilt u natuurlijk graag voorkomen!

Zakelijk belang
U zult moeten bewijzen dat de sponsorkosten die u opvoert van zakelijk belang zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn. Probeer bij sponsorkosten altijd, het liefst aan de hand van omzet- of winstcijfers, het nut ervan in kaart te brengen. Maak duidelijk dat u uw doelgroep bereikt heeft met het sponsoren van een evenement. Ook is het van belang de namen van de klanten te noteren die u via deze sponsoring geworven heeft. Is het duidelijk aantoonbaar dat uw zoon of dochter aan een teamsport meedoet en u wilt dit team sponsoren? Uiteraard is het dan verdacht als u van plan bent dit team te sponsoren.
Is er toch een privévoordeel aanwezig, reken dan slechts een deel van de kosten aan als zakelijk en breng alleen dit deel ten laste van de winst. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete.
Voor u samengevat:

Samenvattend overzicht

Activiteit Aftrek winst                                          Belast IB  
Reclame 100% -  
Representatie 73.5% -  
Privéonttrekking - 100%  

 

Conclusie:
Kijk goed naar het zakelijk en privévoordeel voordat u een evenement wilt sponsoren. Niet alle kosten zijn als zakelijk belang aan te merken en dus als zodanig aftrekbaar.

Tip
Bent u van plan te gaan sponsoren binnenkort? Bekijk onze checklist 'sponsoring' en overige handige downloads.

 

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief