Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


EU-steunpakket voor veehouderij

Dinsdag 26 juli 2016

De Europese Commissie heeft op 18 juli een nieuw pakket maatregelen ter waarde van € 500 miljoen uit de EU-fondsen voorgesteld om veehouders te ondersteunen die moeilijkheden ondervinden, met name op de zuivelmarkt.

Het pakket bestaat uit twee onderdelen. Allereerst komt er € 150 miljoen beschikbaar voor een EU-brede maatregel die er op gericht is om melkveehouders in het laatste kwartaal van dit jaar vrijwillig de productie te laten verlagen. Er wordt gesproken over een compensatie van 14 cent per kg niet-geproduceerde melk. Dit bedrag kan verlaagd worden, indien de regeling wordt overtekend.

Het tweede deel bestaat uit nationale enveloppes waarmee lidstaten flexibel kunnen inspelen op de nationale situatie. Hiervoor is € 350 miljoen beschikbaar, waarvan een bedrag van bijna € 23 miljoen is toegedeeld aan Nederland. Een lidstaat mag de toegekende enveloppe maximaal met 100% verhogen met nationale middelen, zonder dat dit als staatssteun wordt gezien. Het geld uit de nationale enveloppe mag ingezet worden voor het eerste onderdeel van het steunpakket (melkproductiebeperking), maar mag ook voor andere doelen gebruikt worden. Daarbij kan men denken aan: steun voor kleine landbouwbedrijven, extensieve productiemethoden, milieumaatregelen, versterking van de samenwerking in coöperaties en producentenorganisaties, toegevoegde waarde kwaliteitssystemen en training in gebruik van financiële instrumenten. Dit deel van het steunpakket kan zowel voor de melkveehouderij als andere veehouderijsectoren ingezet worden.

De verwachting is dat Nederland geen gebruik zal gaan maken van de mogelijkheid om de toegekende nationale enveloppe aan te vullen met nationale middelen.

 

Bron:AgroPortaal.nu
Permalink: EU-steunpakket voor veehouderij

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief