Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Fosfaatrechten en zelfzuivelaars (2)

Dinsdag 12 juni 2018

De forfaitaire fosfaatproductie per koe is afhankelijk van de hoogte van de melkproductie: hoe meer melk een koe produceert, hoe hoger de fosfaatproductie. Echter een melkveehouder die meer dan 50% van de geproduceerde melk op het eigen bedrijf zelf verwerkt, moet voor de mestwetgeving (w.o. het stelsel van fosfaatrechten) rekenen met een jaarlijkse melkproductie van 7.500 kilogram per koe (en een ureumgehalte van 26).

Deze systematiek kan enorme consequenties hebben voor bedrijven die meer of minder melk zelf gaan verwerken.  1. Een zelfzuivelaar gaat minder dan 50% van de geproduceerde hoeveelheid melk zelf op het eigen bedrijf verwerken (of hiermee zelfs geheel stoppen), terwijl dit in 2015 meer dan 50% was.
    Antwoord: Per jaar zal steeds moeten worden bepaald welke norm het bedrijf moet hanteren. De melkveehouder zal in dit geval moeten rekenen met de norm die overeenkomt met de werkelijke melkproductie. Er vindt geen aanpassing van de fosfaatrechten plaats.
    Opmerking redactie: In veel gevallen zal de werkelijke melkproductie hoger zijn dan 7.500 kg, waardoor binnen de toegekende fosfaatrechten minder dieren kunnen worden gehouden.

  2. Een melkveehouder gaat meer dan 50% van de geproduceerde melk zelf verwerken, terwijl dat in 2015 minder dan 50% was.
    Antwoord: Per jaar zal steeds moeten worden bepaald welke norm het bedrijf moet hanteren. De melkveehouder zal in dit geval uit moeten gaan van de norm van 7.500 kg per melkkoe. Er vindt geen aanpassing van de fosfaatrechten plaats.
    Opmerking redactie: dit pakt ongunstig uit voor bedrijven met een productie lager dan 7.500 kg per koe per jaar.


Bron:AgroPortaal.nu
Permalink: Fosfaatrechten en zelfzuivelaars (2)

< Terug

Meest recente berichten

Isoleren woning? Vanaf 2 september 2019 subsidie mogelijk!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Bent u eigenaar en tevens bewoner van een woning en wilt u deze isoleren, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een nieuwe subsidieregeling. Deze subsidie, de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH),... Lees verder >

De gespannen arbeidsmarkt, ook in de horeca!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

In het 2e kwartaal 2019 is de vraag naar personeel verder toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat per 100 werklozen 93 vacatures openstaan, over het 1e kwartaal was dit nog 88 vacatures per honderd werk... Lees verder >

Bent u al voorbereid op de Wet arbeidsmarkt in balans?

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Bent u al voorbereid? In deze bijdrage treft u enkele onderwerpen aan waar u rekening mee moet gaan houden.

Lees verder >

Vanggewas na maïs op zand- en lössgrond

Donderdag 12 september 2019 (Agrarisch)
Op zand- en lössgrond is het verplicht na de teelt van maïs een vanggewas te telen. Er zijn de volgende mogelijkheden om aan deze verplichting te voldoen: onderzaai van gras kort na het zaaien van ... Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief