Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Fosfaatrechten en zelfzuivelaars (2)

Dinsdag 12 juni 2018

De forfaitaire fosfaatproductie per koe is afhankelijk van de hoogte van de melkproductie: hoe meer melk een koe produceert, hoe hoger de fosfaatproductie. Echter een melkveehouder die meer dan 50% van de geproduceerde melk op het eigen bedrijf zelf verwerkt, moet voor de mestwetgeving (w.o. het stelsel van fosfaatrechten) rekenen met een jaarlijkse melkproductie van 7.500 kilogram per koe (en een ureumgehalte van 26).

Deze systematiek kan enorme consequenties hebben voor bedrijven die meer of minder melk zelf gaan verwerken.  1. Een zelfzuivelaar gaat minder dan 50% van de geproduceerde hoeveelheid melk zelf op het eigen bedrijf verwerken (of hiermee zelfs geheel stoppen), terwijl dit in 2015 meer dan 50% was.
    Antwoord: Per jaar zal steeds moeten worden bepaald welke norm het bedrijf moet hanteren. De melkveehouder zal in dit geval moeten rekenen met de norm die overeenkomt met de werkelijke melkproductie. Er vindt geen aanpassing van de fosfaatrechten plaats.
    Opmerking redactie: In veel gevallen zal de werkelijke melkproductie hoger zijn dan 7.500 kg, waardoor binnen de toegekende fosfaatrechten minder dieren kunnen worden gehouden.

  2. Een melkveehouder gaat meer dan 50% van de geproduceerde melk zelf verwerken, terwijl dat in 2015 minder dan 50% was.
    Antwoord: Per jaar zal steeds moeten worden bepaald welke norm het bedrijf moet hanteren. De melkveehouder zal in dit geval uit moeten gaan van de norm van 7.500 kg per melkkoe. Er vindt geen aanpassing van de fosfaatrechten plaats.
    Opmerking redactie: dit pakt ongunstig uit voor bedrijven met een productie lager dan 7.500 kg per koe per jaar.


Bron:AgroPortaal.nu
Permalink: Fosfaatrechten en zelfzuivelaars (2)

< Terug

Meest recente berichten

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >

Mobiliteitsalliantie doet voorstellen voor beter bereikbaar Nederland

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobil... Lees verder >

Branchesignalering duurzame horeca: "belangrijke ontwikkelingen en praktische tips"

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de horeca. De ervaring van de leden van de Branche-expertgroep Horeca binnen onze netwerkorganisatie SRA, is dat veel banken alleen tot financiering bereid zijn... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief