Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Geen leges bij oude bestemmingsplannen

Woensdag 02 november 2016

Voor het bouwen van een nieuwe stal of het wijzigen is meestal een omgevingsvergunning nodig. Voor het aanvragen van een dergelijke vergunning moeten leges betaald worden aan de gemeente. Indien de aanvraag betrekking heeft op een bestemmingsplan dat ouder is dan tien jaar, mag de gemeente op grond van de Wet ruimtelijke ordening geen leges meer in rekening brengen.

In de praktijk proberen gemeenten onder deze bepaling uit te komen en heffen ze op andere gronden leges. Zo diende een varkenshouder bijna € 4.000 aan leges te betalen voor de aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen van een luchtwasser en aanpassingen van zijn stallen. De varkenshouder was het hier niet mee eens, omdat het bestemmingsplan al bijna vijftien jaar oud was.

In de zaak voor de rechtbank stelde de gemeente dat zij weliswaar geen leges mocht opleggen voor het toetsen van de aanvraag aan het bestemmingsplan, maar dat zij ook andere werkzaamheden had verricht, waaronder een toetsing aan het Bouwbesluit. De gemeente was van mening dat zij voor die andere werkzaamheden wel leges mocht heffen.

De rechtbank was het gelukkig met de varkenshouder eens. Voor de door de gemeente voorgestane splitsing in een toets aan het bestemmingsplan en overige toetsen bood de wet geen ruimte. De legesaanslag werd daarom vernietigd.

Bron:AgroPortaal.nu
Permalink: Geen leges bij oude bestemmingsplannen

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief