Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Herziening omzetbelasting over opfokkosten gebruiksvee mogelijk

Woensdag 26 juni 2019

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat veehouders bij de overstap van de landbouwregeling naar de normale btw-regeling recht hebben op teruggave van omzetbelasting over de opfokkosten van het jongvee. Daarmee is een eind gekomen aan een jarenlange juridische strijd.

De Hoge Raad oordeelde dat zowel voor de kalveren als de melkkoeien de aftrek van omzetbelasting kan worden herzien. Het opfokken is aan te merken als het ontwikkelen van een bedrijfsmiddel. Dit houdt in dat de omzetbelasting die daarvoor in rekening is gebracht, aftrekbaar is overeenkomstig de bestemming en kan worden herzien (lees: gedeeltelijk worden teruggevraagd).


Deze uitspraak geldt niet alleen voor melkvee, maar ook voor ander gebruiksvee (bijv. zeugen, geiten). Door de afschaffing van de landbouwregeling zijn veel agrariërs overgegaan naar het reguliere omzetbelastingstelsel. Op grond van dit arrest zouden zij recht hebben gehad op teruggave van de omzetbelasting over de opfokkosten. De Belastingdienst heeft met de VLB afgesproken dat het voor agrariërs mogelijk is tot 7 augustus 2019 alsnog een ambtshalve verzoek in te dienen tegen hun eigen aangifte omzetbelasting om de betaalde omzetbelasting terug te vragen.
 

Bron:AgroPortaal.nu
Permalink: Herziening omzetbelasting over opfokkosten gebruiksvee mogelijk

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief