Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Hier liggen ondernemers 's nachts wakker van

Woensdag 19 augustus 2015

Het ondernemerschap kost nogal eens wat nachtelijke uurtjes. Van het bedenken van nieuwe ideeën of kansen, tot het piekeren over de minder leuke zaken waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Waar liggen ondernemers wakker van en, belangrijker nog, wat kun je ertegen doen?

Financiële problemen

60% van de ondernemers ligt ’s nachts wel eens wakker van financiële problemen. Investeringen in het bedrijf, (onverwachte) kosten, maar ook het onderhouden van het gezin. Geld is een bepalend factor, en ondernemers worden er dagelijks mee geconfronteerd. Een financiële buffer en een snelle cashflow kunnen ervoor zorgen dat de nachtrust weer terugkeert.

Stress en werkdruk

Ook grote verstoorders van de nachtrust zijn stress en hoge werkdruk. Maar liefst 45% van de ondernemers slaapt slecht hierdoor. Ondernemers hebben vaak veel uiteenlopende taken, die lang niet allemaal bijdragen aan de gestelde doelen van de onderneming. Zorg ervoor dat je 90% van je tijd besteedt aan zaken die bijdragen aan deze doelen, omdat die de groei van het bedrijf mogelijk maken. Daarnaast is het noodzakelijk om zaken te delegeren, hoe moeilijk dat ook is. Alleen dan keert de rust terug en kun je je bezig houden met de belangrijkste taken.

Ontevreden klanten

Eén op de vier ondernemers geeft aan wel eens wakker te liggen van ontevreden klanten. De angst voor slechte mond-tot-mond reclame en het persoonlijk opvatten van klachten spelen hierbij een grote rol. Het is dus zaak om van een ontevreden klant gelijk weer een tevreden klant te maken. Neem factoren die u zelf kunt verbeteren, zoals communicatie- en bedrijfsproces, nog eens onder de loep en pas ze aan. Want de klant kunt u immers niet veranderen.

Samenwerkingsverbanden/partners

Samenwerkingsverbanden en partners zijn verantwoordelijk voor ook nog 25% van de wakker liggende ondernemers. Dit komt met name door onvoldoende vastgelegde rechten en plichten en verwachtingen die niet duidelijk zijn voor alle betrokken partijen. De oplossing is om alles vooraf goed vast te leggen en er frequent over te praten.

Juridische geschillen

20% van de ondernemers heeft slapeloze nachten van juridische geschillen. Dit is zelf al deels te ondervangen door goede communicatie, juiste algemene voorwaarden en duidelijke contracten en overeenkomsten. Schakel, indien nodig, een juridisch specialist in.

Concurrentie

Concurrentie hoort bij het ondernemen. Toch zorgt het bij 15% van de ondernemers voor een slechte nachtrust. Blijf je vooral focussen op je eigen bedrijf en hoe je je kunt onderscheiden van de rest. Zorg hierbij voor een duidelijke visie (waarom bestaat je bedrijf) en missie (hoe wil je de visie van het bedrijf realiseren).

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief