Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Hoe staat uw onderneming er voor?

Woensdag 12 juli 2017

Het eerste half jaar van 2017 zit er al weer op en de vakanties staan weer voor de deur. Een mooie tijd om de balans op te maken.

Hoe is het eerste half jaar verlopen? Tussentijdse cijfers geven u veel informatie. Niet alleen om te bepalen of u wijzigingen in uw bedrijfsvoering moet doorvoeren, maar ook om te bepalen welke keuzes u kunt maken om uw fiscale positie te optimaliseren.

Heeft u bijvoorbeeld investeringsplannen? Dan kunt u aan de hand van uw tussentijdse cijfers bepalen of daar financieel ook de ruimte voor is. Maar u kunt ook beoordelen of extra investeringen in het tweede half jaar nog fiscale voordelen opleveren. Voor veel investeringen heeft u namelijk recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. U profiteert maximaal van deze aftrek bij een totaal investeringsbedrag op jaarbasis van € 56.192. De aftrek op de winst bedraagt dan € 15.374, derhalve 28% van het investeringsbedrag. Investeert u meer dan € 56.192 in kwalificerende bedrijfsmiddelen dan gaat het percentage en eventueel ook het nominale bedrag van de aftrek naar beneden. Investeert u minder dan € 56.192 dan is het percentage nog steeds 28% van het investeringsbedrag (bij een minimale investering van € 2.301), maar levert u dit nominaal minder aftrek op. Een investering naar voren halen of juist uitstellen naar volgend jaar kan u dan ook aardig wat geld besparen.

Ook kunt u zich afvragen of de rechtsvorm van uw onderneming nog wel bij u past.

Wellicht is uw onderneming dermate gegroeid dat een B.V. beter bij uw onderneming past. Een geruisloze overgang, dat wil zeggen zonder heffing van inkomstenbelasting, van een eenmanszaak of VOF naar een B.V. is nog met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 mogelijk, mits u deze intentie maar vóór 1 oktober 2017 op de voorgeschreven wijze kenbaar maakt bij de belastingdienst. Heeft u een eenmanszaak maar wilt u gezien de laatste ontwikkelingen een VOF aangaan met bijvoorbeeld uw meewerkende partner of een werknemer? Dan is dit tot 1 oktober aanstaande ook nog met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 mogelijk.

Tot slot willen wij u er nog op attenderen dat ook het tussentijds beoordelen van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling u geld kan besparen. Op dit moment kunt u immers nog bijsturen. Heeft u meer kosten gemaakt die onder de werkkostenregeling vallen dan u aan vrije ruimte heeft? Dan kunt u hier het komende half jaar nog op inspelen. Of heeft u juist vrije ruimte over en is er dus ruimte voor een extra beloning voor uw werknemers?

Voldoende stof tot nadenken lijkt ons zo. Gelukkig hoeft u dat niet alleen te doen. Wij als adviseurs van OOvB denken graag met u mee.

< Terug

Meest recente berichten

Extern salderen weer mogelijk na vervallen PAS

Donderdag 13 juni 2019 (Agrarisch)
De Raad van State oordeelde op 29 mei jl. dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeschikt is als instrument om vergunningen te verlenen op grond van de Wet natuurbescherming. Als gevolg van die uitspraak ... Lees verder >

Boete vanwege niet voldoen aan mestverwerkingsplicht

Donderdag 13 juni 2019 (Agrarisch)
Bedrijven met een fosfaatoverschot moeten voldoen aan de mestverwerkingsplicht. Hierop gelden een aantal uitzonderingen. Een uitzondering is dat het gehele fosfaatoverschot geheel en rechtstreeks, blijkens e... Lees verder >

Afroming overdracht fosfaatrechten per 13 juni naar 20%

Woensdag 12 juni 2019 (Agrarisch)
Het afromingspercentage bij de overdracht van fosfaatrechten wordt per 13 juni 2019 tijdelijk verhoogd naar 20%. De wetswijziging daartoe is op 12 juni gepubliceerd in het Staatsblad. Doel van de verhoging i... Lees verder >

Flightdag - Golf Club The Duke

Vrijdag 07 juni 2019 (OOvB Nieuws)

Afgelopen woensdag 5 juni heeft onze flightdag op golf Club The Duke plaatsgevonden. Deze dag organiseerden we samen met IVS installatietechniek. Beiden hebben relaties uitgenodigd en zo kwamen we op een ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief