Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Hof vindt nertsenverbod rechtmatig

Woensdag 11 november 2015

Het Gerechtshof Den Haag heeft in hoger beroep geoordeeld dat de Wet verbod pelsdierenhouderij rechtmatig is. Deze wet verbiedt het houden van pelsdieren per 1 januari 2024. Anders dan de rechtbank in mei vorig jaar oordeelt het hof dat de inbreuk op het eigendom van de nertsenhouders proportioneel is.


In haar oordeel neemt het hof mee dat de nertsenhouders al vanaf 1999 rekening moesten houden met een verbod, zodat zij hier al op hadden kunnen inspelen. Door het instellen van een overgangsperiode tot 2024 hebben zij nog de mogelijkheid om de financiële gevolgen te beperken. Ook kunnen nertsenhouders gebruik maken van de zogenaamde flankerende maatregelen en de inmiddels ingestelde sloopregeling.


Het betoog van de nertsenhouders dat zij ten onrechte anders worden behandeld dan diegenen die dieren houden voor menselijke consumptie slaagde niet. Het verbod op het houden en doden van pelsdieren voor het verkrijgen van bont is volgens het hof gegrond op een ethische norm waarbij doden voor voedsel (een eerste levensbehoefte) wel, maar doden voor (andere) goederen (zoals bont) niet gerechtvaardigd is. Wat ethisch is en wat niet wordt bepaald door gangbare opvattingen binnen de Nederlandse maatschappij.


Door deze uitspraak zijn nieuwvestigingen of uitbreidingen van bestaande bedrijven niet meert toegestaan. Vanaf 2024 is het in Nederland geheel verboden nertsen te houden. De nertsenhouders zullen waarschijnlijk cassatieberoep instellen bij de Hoge Raad.

Bron:AgroPortaal.nu
Permalink: Hof vindt nertsenverbod rechtmatig

< Terug

Meest recente berichten

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >

Mobiliteitsalliantie doet voorstellen voor beter bereikbaar Nederland

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobil... Lees verder >

Branchesignalering duurzame horeca: "belangrijke ontwikkelingen en praktische tips"

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de horeca. De ervaring van de leden van de Branche-expertgroep Horeca binnen onze netwerkorganisatie SRA, is dat veel banken alleen tot financiering bereid zijn... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief