Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Horeca en personeel

Dinsdag 13 november 2018

Dat er een personeelstekort is bij de horeca zal duidelijk zijn. Meerdere publicaties in de landelijke- en vakpers geven dat aan en ook in de praktijk kom je het tegen. Langere wachttijden op terras of in restaurant maken we allemaal mee, zeker tijdens zo’n langgerekte zomer.

Tijdens een fietstocht deze zomervakantie komen mijn partner en ik aan in een dorp aan de Maas. In het dorp bevindt zich een plein waaraan enkele horecazaken zijn gelegen. Onze keuze valt op een hotel annex restaurant in een hoek van het plein met zicht op de kerk. We zoeken een plek uit op het plein waar dan ongeveer 8 personen zich bevinden, het is nog aan de vroege kant.

De aanwezigen zitten achter hun kop koffie of thee, de een met een landkaart in de hand, de ander met zijn of haar mobieltje. Een ober is bezig met handveger en blik om nog wat bloemrestjes op te vegen, maar staakt zijn opruimwerk en komt naar onze tafel. Hij neemt de bestelling op en even later wordt deze vriendelijk door hemzelf aangereikt.

Langzamerhand neemt het aantal bezoekers op het plein toe, veelal toeristen op de fiets, en we zijn benieuwd: is hier ook een personeelstekort? Inmiddels zijn we verhuisd naar een iets hoger gelegen terrasgedeelte aan de voorgevel van het pand, zodat we meer zicht hebben op het geheel: noem het maar gezonde nieuwsgierigheid of als inspiratie voor een aankomend artikel….

Opeens verschijnen er een paar jonge mannen “uit het niets” om de eerder genoemde ober te helpen. Hij instrueert hen zodat ze weten welke mensen het eerst geholpen dienen te worden.

Intussen is het tijd voor iets anders te nuttigen dan een kop thee. De jongste van de obers neemt de bestelling op en even later wordt de wijn gebracht. Voor het bestelde eten vraagt hij enig geduld want er is zojuist een groot gezelschap aangekomen die een warm en koud buffet genieten, binnen in het restaurant. Alle begrip.

We genieten van de zon en de omgeving, en toch na enkele minuten al ontvangen wij het bestelde op onze tafel. “Wilt u nog iets te drinken meneer, mevrouw?”

Na een heerlijke lunch fietsen we verder met de gedachte dat er hopelijk meerdere horecabedrijven het zo kunnen regelen. En tevens is er inspiratie opgedaan voor dit artikel.

Over inspiratie gesproken, op 3 december aanstaande organiseert OOvB adviseurs en accountants een inspiratieavond speciaal voor horecaondernemers waarin wordt ingegaan op ontwikkelingen in de markt én de kansen die er zijn om je als horecaondernemer te onderscheiden. Hierbij doen wij een beroep op de kennis en ervaring van Ton Lenting, eigenaar van het gerenommeerde horeca adviesbureau Lenting & Partners en regelmatig spreker bij Horeca Nederland.

U kunt zich gratis aanmelden via deze link.

Wellicht tot ziens op 3 december!

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief