Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Inspelen op de verhoging van het lage btw tarief van 6% naar 9%

Dinsdag 13 november 2018

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw tarief naar 9% waardoor producten en diensten zoals voeding, bloemen , de kapper en schoenmaker duurder worden.

Het geldt ook voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden welke aan de woning worden verricht, onder meer buitenschilderwerk, isolatiewerkzaamheden, stukadoren en schoonmaakwerk binnen.

Ook de kosten van aanleg en renovatie van tuinen worden hoger doordat bomen, planten en struiken onder deze verhoging vallen.

Deze verhoging is de compensatie welke het kabinet heeft gevonden om de invoering van een belastingstelsel met twee in plaats van de huidige drie schijven te financieren. Doordat de tarieven verlaagd worden en de schijven opgerekt worden betekent deze wijziging dat de burgers minder inkomstenbelasting gaan betalen.

Volgens berekening kost de gemiddelde burger de btw verhoging € 300 per jaar maar zullen zij door de verlaging van de inkomstenbelasting er uiteindelijk op vooruit moeten gaan.

Om in te spelen op de aanstaande btw verhoging kunnen huiseigenaren hun schilder- of stukadoorswerk dit jaar nog laten uitvoeren en betalen voor 1 januari 2019.

Ook kunnen huiseigenaren dit jaar al betalen voor werk dat in 2019 pas wordt uitgevoerd. Hiervoor mag het huidige tarief van 6 % worden gehanteerd. Er zijn bedrijven die klanten de mogelijkheid bieden om vooruitbetalingen te doen voor leveringen en diensten die volgend jaar worden uitgevoerd. De vraag is of dit gewenst is zeker als het om grote bedragen gaat. Als de levering of dienst niet naar behoren is verricht of het bedrijf failliet gaat is er vaak geen verhaal meer mogelijk. Het is daarom zaak om alleen in zee te gaan met bedrijven welke als bonafide te boek staan en een goede reputatie hebben. Een eventueel voordeel is verder dat deze vooruitbetaling de heffing in box 3 verminderd voor 2019.

Voor ondernemers is verder van belang dat zij zich voorbereiden op de gevolgen van de btw verhoging.

Het nieuwe tarief heeft gevolgen voor:

  • De administratie;
  • De prijzen van goederen en diensten;
  • De facturatie en btw aangifte bij de jaarovergang;
  • Kassasystemen;
  • Aanpassing doorlopende contracten.

 

 

 

 

Voor vragen over bovenstaande neem dan contact op met onze adviseurs.

< Terug

Meest recente berichten

Extern salderen weer mogelijk na vervallen PAS

Donderdag 13 juni 2019 (Agrarisch)
De Raad van State oordeelde op 29 mei jl. dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeschikt is als instrument om vergunningen te verlenen op grond van de Wet natuurbescherming. Als gevolg van die uitspraak ... Lees verder >

Boete vanwege niet voldoen aan mestverwerkingsplicht

Donderdag 13 juni 2019 (Agrarisch)
Bedrijven met een fosfaatoverschot moeten voldoen aan de mestverwerkingsplicht. Hierop gelden een aantal uitzonderingen. Een uitzondering is dat het gehele fosfaatoverschot geheel en rechtstreeks, blijkens e... Lees verder >

Afroming overdracht fosfaatrechten per 13 juni naar 20%

Woensdag 12 juni 2019 (Agrarisch)
Het afromingspercentage bij de overdracht van fosfaatrechten wordt per 13 juni 2019 tijdelijk verhoogd naar 20%. De wetswijziging daartoe is op 12 juni gepubliceerd in het Staatsblad. Doel van de verhoging i... Lees verder >

Flightdag - Golf Club The Duke

Vrijdag 07 juni 2019 (OOvB Nieuws)

Afgelopen woensdag 5 juni heeft onze flightdag op golf Club The Duke plaatsgevonden. Deze dag organiseerden we samen met IVS installatietechniek. Beiden hebben relaties uitgenodigd en zo kwamen we op een ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief