Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Inspelen op de verhoging van het lage btw tarief van 6% naar 9%

Dinsdag 13 november 2018

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw tarief naar 9% waardoor producten en diensten zoals voeding, bloemen , de kapper en schoenmaker duurder worden.

Het geldt ook voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden welke aan de woning worden verricht, onder meer buitenschilderwerk, isolatiewerkzaamheden, stukadoren en schoonmaakwerk binnen.

Ook de kosten van aanleg en renovatie van tuinen worden hoger doordat bomen, planten en struiken onder deze verhoging vallen.

Deze verhoging is de compensatie welke het kabinet heeft gevonden om de invoering van een belastingstelsel met twee in plaats van de huidige drie schijven te financieren. Doordat de tarieven verlaagd worden en de schijven opgerekt worden betekent deze wijziging dat de burgers minder inkomstenbelasting gaan betalen.

Volgens berekening kost de gemiddelde burger de btw verhoging € 300 per jaar maar zullen zij door de verlaging van de inkomstenbelasting er uiteindelijk op vooruit moeten gaan.

Om in te spelen op de aanstaande btw verhoging kunnen huiseigenaren hun schilder- of stukadoorswerk dit jaar nog laten uitvoeren en betalen voor 1 januari 2019.

Ook kunnen huiseigenaren dit jaar al betalen voor werk dat in 2019 pas wordt uitgevoerd. Hiervoor mag het huidige tarief van 6 % worden gehanteerd. Er zijn bedrijven die klanten de mogelijkheid bieden om vooruitbetalingen te doen voor leveringen en diensten die volgend jaar worden uitgevoerd. De vraag is of dit gewenst is zeker als het om grote bedragen gaat. Als de levering of dienst niet naar behoren is verricht of het bedrijf failliet gaat is er vaak geen verhaal meer mogelijk. Het is daarom zaak om alleen in zee te gaan met bedrijven welke als bonafide te boek staan en een goede reputatie hebben. Een eventueel voordeel is verder dat deze vooruitbetaling de heffing in box 3 verminderd voor 2019.

Voor ondernemers is verder van belang dat zij zich voorbereiden op de gevolgen van de btw verhoging.

Het nieuwe tarief heeft gevolgen voor:

  • De administratie;
  • De prijzen van goederen en diensten;
  • De facturatie en btw aangifte bij de jaarovergang;
  • Kassasystemen;
  • Aanpassing doorlopende contracten.

 

 

 

 

Voor vragen over bovenstaande neem dan contact op met onze adviseurs.

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief