Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Inspelen op de verhoging van het lage btw tarief van 6% naar 9%

Dinsdag 13 november 2018

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw tarief naar 9% waardoor producten en diensten zoals voeding, bloemen , de kapper en schoenmaker duurder worden.

Het geldt ook voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden welke aan de woning worden verricht, onder meer buitenschilderwerk, isolatiewerkzaamheden, stukadoren en schoonmaakwerk binnen.

Ook de kosten van aanleg en renovatie van tuinen worden hoger doordat bomen, planten en struiken onder deze verhoging vallen.

Deze verhoging is de compensatie welke het kabinet heeft gevonden om de invoering van een belastingstelsel met twee in plaats van de huidige drie schijven te financieren. Doordat de tarieven verlaagd worden en de schijven opgerekt worden betekent deze wijziging dat de burgers minder inkomstenbelasting gaan betalen.

Volgens berekening kost de gemiddelde burger de btw verhoging € 300 per jaar maar zullen zij door de verlaging van de inkomstenbelasting er uiteindelijk op vooruit moeten gaan.

Om in te spelen op de aanstaande btw verhoging kunnen huiseigenaren hun schilder- of stukadoorswerk dit jaar nog laten uitvoeren en betalen voor 1 januari 2019.

Ook kunnen huiseigenaren dit jaar al betalen voor werk dat in 2019 pas wordt uitgevoerd. Hiervoor mag het huidige tarief van 6 % worden gehanteerd. Er zijn bedrijven die klanten de mogelijkheid bieden om vooruitbetalingen te doen voor leveringen en diensten die volgend jaar worden uitgevoerd. De vraag is of dit gewenst is zeker als het om grote bedragen gaat. Als de levering of dienst niet naar behoren is verricht of het bedrijf failliet gaat is er vaak geen verhaal meer mogelijk. Het is daarom zaak om alleen in zee te gaan met bedrijven welke als bonafide te boek staan en een goede reputatie hebben. Een eventueel voordeel is verder dat deze vooruitbetaling de heffing in box 3 verminderd voor 2019.

Voor ondernemers is verder van belang dat zij zich voorbereiden op de gevolgen van de btw verhoging.

Het nieuwe tarief heeft gevolgen voor:

  • De administratie;
  • De prijzen van goederen en diensten;
  • De facturatie en btw aangifte bij de jaarovergang;
  • Kassasystemen;
  • Aanpassing doorlopende contracten.

 

 

 

 

Voor vragen over bovenstaande neem dan contact op met onze adviseurs.

< Terug

Meest recente berichten

Beroep en overmacht directe betalingen GLB

Dinsdag 20 augustus 2019 (Agrarisch)
Bij de directe betalingen GLB moet men zich houden aan de voorwaarden om volledige betaling te ontvangen. Men kan een beroep doen op overmacht wanneer door extreme omstandigheden niet aan alle voorwaarden ka... Lees verder >

Randvoorwaardenkorting voor onjuiste bespuiting door loonwerker

Donderdag 15 augustus 2019 (Agrarisch)
Een landbouwer werd met 20% gekort op zijn bedrijfstoeslag, omdat een toezichthouder van het waterschap had geconstateerd dat een door de landbouwer ingeschakelde loonwerker het gewasbeschermingsmiddel glyfo... Lees verder >

RVO moet melkveehouder compenseren voor gemiste fosfaatrechten door verpachting grond

Woensdag 14 augustus 2019 (Agrarisch)
Een melkveehouder kocht in 2014 bijna 12 ha grond, waarmee zijn bedrijf geheel grondgebonden werd. Deze grond verpachtte hij van 1 mei 2015 tot 30 april 2016 aan een aardappelteler. Bij de vaststelling van d... Lees verder >

Handhaving fosfaatrechten en correcte dierregistratie

Donderdag 08 augustus 2019 (Agrarisch)
Bedrijven met melkvee (melk- en kalfkoeien, jongvee voor de melkveehouderij en jongvee voor de vleesveehouderij) moeten ervoor zorgen dat de omvang van de veestapel binnen de beschikbare fosfaatrechten blijf... Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief