Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Meer kredietmogelijkheden voor MKB

Donderdag 15 maart 2018

In de praktijk blijkt dat bedrijfsleven en banken last hebben van verpandingsverboden die een rem zetten op de kredietverlening.

Verpandingsverboden komen in praktijk regelmatig voor. Met name grote opdrachtgevers zoals woningcorporaties, lokale overheden en grote ondernemingen leggen deze verboden op – meestal in hun algemene voorwaarden - aan hun opdrachtnemers/leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB), die meestal niet anders kunnen dan hiermee instemmen omdat ze anders niet in aanmerking komen voor de opdracht.

De gedachte hierachter is te voorkomen dat zich onbekende debiteuren melden. Zonder een verpandingsverbod bestaat het risico van extra administratief werk, omdat gecontroleerd moet worden of aan de oorspronkelijke debiteur (de opdrachtnemer) betaald moet worden of aan een andere schuldeiser die zich meldt (zoals een bank van de opdrachtnemer).

Het gevolg is echter wel dat die vorderingen niet kunnen worden verpand aan bijvoorbeeld banken als zekerheid voor krediet. Dat belemmert de kredietverlening aan bedrijven, en kan er zelfs toe leiden dat zij onnodig met liquiditeitsproblemen kampen, zeker omdat grote opdrachtgevers ook vaak lange betalingstermijnen hanteren.

Afschaffing van het verpandingsverbod zou om die reden met name voor het MKB een groot voordeel betekenen. In buurlanden kunnen bij ontbreken van verpandingsverboden vorderingen gewoon als dekking in het financieringsverkeer worden gebruikt, zodat afschaffing ook een verbetering van de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven zou betekenen.

De Minister voor Rechtsbescherming komt daarom nog dit voorjaar met een wetsvoorstel. Over de inhoud gaat hij de komende periode in overleg met het bedrijfsleven.

< Terug

Meest recente berichten

Internetconsultaties voor financiering onderzoek glastuinbouw en varkenshouderij

Dinsdag 16 juli 2019 (Agrarisch)
Brancheorganisaties in de glastuinbouw en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) hebben de minister van LNV verzocht dat alle ondernemers in hun sector moeten meebetalen aan een onderzoeksprogramma.... Lees verder >

Moet u als oudere agrarische ondernemer uw onderneming “staken” van de fiscus?

Dinsdag 16 juli 2019 (Agrarisch)

Voorkomen is beter dan genezen!
Afgelopen week kwam in het nieuws dat de belastingdienst zijn pijlen gaat richten op een groep oudere agrarische ondernemers. Het gaat dan vooral om ondernemers die al... Lees verder >

Wisselende resultaten detailhandel

Dinsdag 16 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het klimaat was in 2018, net als 2017, gunstig voor de detailhandel. De branche profiteerde onder meer van de groei van de economie en de consumentenbestedingen. De omzet liet dan ook een sterkere toename... Lees verder >

Op zoek naar vakantiewerkers? Denk aan uw kinderen!

Dinsdag 16 juli 2019 (Fiscaal)

U bent geholpen, uw kinderen hebben een leuke bijverdienste en krijgen een beeld van uw bedrijf. De kosten kunt u ten laste van de winst brengen.

Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief