Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Moet u als oudere agrarische ondernemer uw onderneming “staken” van de fiscus?

Dinsdag 16 juli 2019

Voorkomen is beter dan genezen!

Afgelopen week kwam in het nieuws dat de belastingdienst zijn pijlen gaat richten op een groep oudere agrarische ondernemers. Het gaat dan vooral om ondernemers die al meerdere jaren fiscaal verlies uit onderneming hebben. Een agrarisch bedrijf zou toch bedrijfseconomisch een (bescheiden) winst moeten kunnen maken, als je de waarde ontwikkeling van de gronden meetelt. Maar daar hoeft volgens een fiscale uitspraak de belastingdienst geen rekening mee te houden.

Het is echter verstandig om de afweging en keuzes van wel of niet fiscaal “staken” (afrekenen met de belastingdienst) zelf te maken. Dit omdat er zeker ook mogelijkheden zijn.

De allerbelangrijkste is om er zelf voor te zorgen dat er af en toe toch een positieve normale jaarwinst gerealiseerd gaat worden. Als je dat voor elkaar kunt krijgen, door bijvoorbeeld kosten uit te stellen, dan heeft de belastingdienst geen stok meer om mee te slaan. Maar het kan ook behaald worden door een kleine boekwinst te realiseren.

Verder is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn van afrekenen en vermogen over te hevelen
naar box 3. Daarbij zijn genoeg lastige vragen en hierbij kun je maar beter zelf het heft in handen nemen:

  • Hoeveel belaste stakingswinst wordt er genoten?
  • In hoeverre zijn de cultuurgronden altijd zelf geëxploiteerd in de onderneming? Dit i.v.m. de voorwaarde van onbelaste boekwinst op landbouwgrond.
  • Is het woongedeelte privé of staat dit op de ondernemingsbalans?
  • Hoe hoog is de stand van de FOR (fiscale oudedagsreserve)? Over dit bedrag moet nog belasting betaald worden.
  • Wat zijn de mogelijkheden van een stakingslijfrente af te storten : tot welk bedrag is dit aftrekbaar ?
  • Maak ik optimaal gebruik maken van de lagere “bejaardentarieven” in box 1?
  • Hoeveel box 3 heffing gaat dat kosten als de waarde van gronden naar box 3 gaan?
  • Ga ik zorgtoeslag missen als ik een te groot box 3 vermogen ga krijgen ?
  • Wat zijn de mogelijkheden van samenwerking als ondernemers: gezamenlijke exploitatie van gronden?

Het is een heel groot fiscaal verschil als gronden en vermogen in box 1 in onderneming zitten of in box 3. In box 1 is slechts de winst belast, terwijl in box 3 altijd belasting betaald moet worden, of een fictief fiscaal rendement.

En ook het afrekenen over belaste stakingswinst en stand van de Fiscale Oudedagsreserve zonder eigen maatregelen hakt er hard in.

Kortom : je kunt beter de fiscus voor zijn door het nemen van de juiste maatregelen en stappen. Dit kan je een koude douche schelen!

 

< Terug

Meest recente berichten

Isoleren woning? Vanaf 2 september 2019 subsidie mogelijk!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Bent u eigenaar en tevens bewoner van een woning en wilt u deze isoleren, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een nieuwe subsidieregeling. Deze subsidie, de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH),... Lees verder >

De gespannen arbeidsmarkt, ook in de horeca!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

In het 2e kwartaal 2019 is de vraag naar personeel verder toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat per 100 werklozen 93 vacatures openstaan, over het 1e kwartaal was dit nog 88 vacatures per honderd werk... Lees verder >

Bent u al voorbereid op de Wet arbeidsmarkt in balans?

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Bent u al voorbereid? In deze bijdrage treft u enkele onderwerpen aan waar u rekening mee moet gaan houden.

Lees verder >

Vanggewas na maïs op zand- en lössgrond

Donderdag 12 september 2019 (Agrarisch)
Op zand- en lössgrond is het verplicht na de teelt van maïs een vanggewas te telen. Er zijn de volgende mogelijkheden om aan deze verplichting te voldoen: onderzaai van gras kort na het zaaien van ... Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief