Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Mogelijk toch recht op aanvullende beurs?

Dinsdag 17 januari 2017

Met ingang van het studiejaar 2016 is het voor ondernemers met wisselende inkomsten en studerende kinderen gemakkelijker om het peiljaar te verleggen voor de studiefinanciering.

Tot en met het studiejaar 2015 diende er een bijzondere situatie aanwezig te zijn om het peiljaar voor de studiefinanciering te verleggen. Het peiljaar is normaliter twee jaar eerder. Voor het studiejaar 2016 wordt derhalve gekeken naar het inkomen uit het belastingjaar 2014. Een tegenvallende winst werd niet gezien als een bijzondere situatie en was derhalve geen reden om het peiljaar voor de studiefinanciering te verleggen.

Met ingang van 2016 is de voorwaarde van een bijzondere situatie komen te vervallen en is het gemakkelijker om het peiljaar te kunnen verleggen. Om in aanmerking te komen voor het verleggen van het peiljaar dient het gezamenlijke verzamelinkomen van de ouders minimaal 15% te zijn gedaald ten opzichte van het normale peiljaar. Het peiljaar kan één maar ook twee jaren worden verlegd.

Een voorbeeld:
-      In 2015 hebben de ouders een hoog inkomen en bestaat er voor de kinderen derhalve in 2017 geen recht op de aanvullende beurs.
-      In 2016 hebben de ouders een wat lager inkomen ten opzichte van 2015, maar nog niet voldoende voor de kinderen om in 2018 in aanmerking te komen voor de aanvullende beurs.
-      In 2017 is het inkomen nog verder gezakt ten opzichte van voorgaande jaren en komen de kinderen in 2019 in aanmerking voor de aanvullende beurs.

Voor de studiefinanciering 2017 wordt gekeken naar het inkomen 2015. In dit voorbeeld was het inkomen te hoog en bestaat er in beginsel geen recht op de aanvullende beurs. Door het peiljaar te verleggen naar 2017 kan in 2017 toch de aanvullende beurs worden verkregen. Ook in 2018 (wordt normaliter naar het jaar 2016 gekeken) kan het peiljaar naar 2017 worden verlegd zodat er toch recht bestaat op de aanvullende beurs. Voor het jaar 2019 wordt al gekeken naar het jaar 2017 en is een verlegging van het peiljaar niet nodig. Er is geen deadline of einddatum aan het verzoek om het peiljaar te verleggen. Door een tegenvallende winst in 2017 kan dus meerdere jaren worden geprofiteerd. Mogelijk komt uw zoon of dochter toch in aanmerking voor de aanvullende beurs.

Indien u naar aanleiding van dit artikel vragen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met één van onze adviseurs.

< Terug

Meest recente berichten

Internetconsultaties voor financiering onderzoek glastuinbouw en varkenshouderij

Dinsdag 16 juli 2019 (Agrarisch)
Brancheorganisaties in de glastuinbouw en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) hebben de minister van LNV verzocht dat alle ondernemers in hun sector moeten meebetalen aan een onderzoeksprogramma.... Lees verder >

Moet u als oudere agrarische ondernemer uw onderneming “staken” van de fiscus?

Dinsdag 16 juli 2019 (Agrarisch)

Voorkomen is beter dan genezen!
Afgelopen week kwam in het nieuws dat de belastingdienst zijn pijlen gaat richten op een groep oudere agrarische ondernemers. Het gaat dan vooral om ondernemers die al... Lees verder >

Wisselende resultaten detailhandel

Dinsdag 16 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het klimaat was in 2018, net als 2017, gunstig voor de detailhandel. De branche profiteerde onder meer van de groei van de economie en de consumentenbestedingen. De omzet liet dan ook een sterkere toename... Lees verder >

Op zoek naar vakantiewerkers? Denk aan uw kinderen!

Dinsdag 16 juli 2019 (Fiscaal)

U bent geholpen, uw kinderen hebben een leuke bijverdienste en krijgen een beeld van uw bedrijf. De kosten kunt u ten laste van de winst brengen.

Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief