Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Nederlanders meest flexibel in werktijden

Dinsdag 15 januari 2019

De 24 uurs economie lijkt meer en meer voet aan de grond te krijgen. Een gevolg daarvan is dat meer en meer werk uitgevoerd wordt buiten de bekende kantoortijden; tussen 8 uur in de ochtend en 5 uur in de middag. Een onderzoek door een kenniscentrum van de Universiteit Leuven in België leert ons dat Nederlanders in Europa de koppositie aanvoeren als het gaat om werktijden buiten de reguliere arbeidstijd. Nederlanders werken van alle Europeanen het vaakst in de avond en op zondag.

Het onderzoek geeft aan dat ruim 30% van de werkende Nederlanders wel eens werkt in de avonduren. Het gemiddelde in Europa ligt op ruim 13% en is daarmee aanzienlijk lager dan in Nederland. Van de werkende Nederlanders werkt zo’n 20% wel eens op een zondag. Ook daarmee scoren ze een stuk hoger dan het Europees gemiddelde.

Oorzaak van deze ruimere werkinzet dient vooral gezocht te worden in de ruime openingstijden van supermarkten en winkels en de logistieke inzet van mensen om online bestelde pakketten op tijd af te leveren.

De Nederlanders scoren op alle vlakken, zoals avondwerk, nachtwerk, ploegendiensten en weekendwerk twee keer zo hoog als buurland België.

Overigens is het wel opvallend dat wij in totaal aantal uren wel minder werken dan vele andere landen. We werken dus minder en dat doen we op onregelmatiger tijden.

Verder valt nog op dat het aandeel vrouwen dat in het weekend werkt, hoger is dan het aantal mannen. Een verklaring hiervoor is het grote aandeel van vrouwen in de zorgsector, waarin het werk in het weekend gewoon doorgaat.

< Terug

Meest recente berichten

Rechter maakt boete vanwege te hoge vangschade vleeskuikens ongedaan

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Bij het vangen van pluimvee hanteert de NVWA sinds jaren de zogenaamde 2%-norm. Dit betekent dat bij maximaal 2% van de dieren vang- en laadschade mag optreden. Dit percentage is geen wettelijke norm, maar e... Lees verder >

Rijsporen vormen geen niet-subsidiabel onverhard pad

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Een landbouwer stelde beroep in tegen de vastgestelde oppervlakte subsidiabele landbouwgrond naar aanleiding van de door hem ingediende Gecombineerde opgave. RVO.nl had onder meer bij een graslandperceel een... Lees verder >

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief