Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Nederlanders meest flexibel in werktijden

Dinsdag 15 januari 2019

De 24 uurs economie lijkt meer en meer voet aan de grond te krijgen. Een gevolg daarvan is dat meer en meer werk uitgevoerd wordt buiten de bekende kantoortijden; tussen 8 uur in de ochtend en 5 uur in de middag. Een onderzoek door een kenniscentrum van de Universiteit Leuven in België leert ons dat Nederlanders in Europa de koppositie aanvoeren als het gaat om werktijden buiten de reguliere arbeidstijd. Nederlanders werken van alle Europeanen het vaakst in de avond en op zondag.

Het onderzoek geeft aan dat ruim 30% van de werkende Nederlanders wel eens werkt in de avonduren. Het gemiddelde in Europa ligt op ruim 13% en is daarmee aanzienlijk lager dan in Nederland. Van de werkende Nederlanders werkt zo’n 20% wel eens op een zondag. Ook daarmee scoren ze een stuk hoger dan het Europees gemiddelde.

Oorzaak van deze ruimere werkinzet dient vooral gezocht te worden in de ruime openingstijden van supermarkten en winkels en de logistieke inzet van mensen om online bestelde pakketten op tijd af te leveren.

De Nederlanders scoren op alle vlakken, zoals avondwerk, nachtwerk, ploegendiensten en weekendwerk twee keer zo hoog als buurland België.

Overigens is het wel opvallend dat wij in totaal aantal uren wel minder werken dan vele andere landen. We werken dus minder en dat doen we op onregelmatiger tijden.

Verder valt nog op dat het aandeel vrouwen dat in het weekend werkt, hoger is dan het aantal mannen. Een verklaring hiervoor is het grote aandeel van vrouwen in de zorgsector, waarin het werk in het weekend gewoon doorgaat.

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief