Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Omzet groothandel stijgt met 4,1 procent

Dinsdag 19 maart 2019

Het sentiment is al een hele tijd positief in de handel. Met de nieuwste cijfers van het CBS wordt dit ook onderbouwd. In het vierde kwartaal van 2018 was de omzet van de groothandel 4,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet was vooral hoger in de handel in bouwmaterialen, elektronische apparatuur en olie en steenkool.

Olieprijs
In het vierde kwartaal van 2018 was de omzet van de groothandel in olie en steenkool maar liefst 15,4 procent hoger dan in dezelfde periode in 2017. In het derde kwartaal was dat zelfs 25 procent. In deze branche speelt de prijs van olie een belangrijke rol. De prijs van een vat ruwe olie is gedurende het vierde kwartaal van 2018 met ongeveer 60 procent gedaald, terwijl er weinig beweging zat in de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

Positiviteit neemt iets af
Aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 kwam bij de groothandel het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator voor het niet-financiële bedrijfsleven, uit op 15,3. Vergeleken met andere branches zijn de groothandelaren optimistisch: alleen in de bouwnijverheid en zakelijke dienstverlening waren ondernemers positiever.

Toch neemt het optimisme wel af: in het derde kwartaal stond het ondernemersvertrouwen bij groothandel en handelsbemiddeling nog op 27,8. Groothandelaren verwachten voor het eerste kwartaal van 2019 een stijging van de personeelssterkte en een toename in de investeringen.

Minder faillissementen
In 2018 zijn 347 groothandelsondernemingen failliet gegaan. Dit was het laagste aantal sinds er voor de groothandel faillissementscijfers beschikbaar zijn. Het hoogste aantal werd bereikt in 2013 met 1015 uitgesproken faillissementen.

Verwachting
De verwachting is dat het ondernemersvertrouwen voorlopig nog wel positief blijft. De eventuele gevolgen van een (harde?) Brexit zijn echter nog niet te overzien.

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief