Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Particulier een auto leasen gunstiger dan kopen?

Woensdag 21 oktober 2015

De zakelijk rijder rijdt al sinds lange tijd in een leaseauto. De leasemaatschappijen richten zich tegenwoordig ook op de particuliere automobilist. Wat is eigenlijk private lease en wat zijn de voor- en nadelen?

Op het moment dat u een auto koopt dan bent u de eigenaar van de auto. Dit betekent dat alle kosten voor uw rekening zijn, behalve de kosten die onder de fabrieksgarantie vallen.

Bij private lease is dit niet het geval. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van de auto, derhalve betaalt zij de kosten die het bezit van een auto met zich meebrengt; reparaties, onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Na het vervallen van de leasetermijn levert men de auto weer in. De kosten die u gedurende de leasetermijn zult maken zijn de brandstofkosten en het vaste maandbedrag.

De voorwaarden tussen de verschillende leasemaatschappijen lopen nogal uiteen. Zo is de wegenbelasting en een inzittendenverzekering niet bij elke leasemaatschappij inbegrepen. Ook zijn er verschillen in de kilometerbundel. De lease wordt afgesloten op basis van een aantal kilometers per jaar. Gaat u over uw bundel heen dan zult u bij moeten betalen. Dit kan soms oplopen tot 16 cent per kilometer.

Een allriskverzekering is altijd inbegrepen bij de leaseprijs, maar pas op; bij inlevering van de auto zal deze gecontroleerd worden op schade. Ontstane schade door u als gebruiker zal bij u alsnog in rekening gebracht worden. De vaste leaseprijs wordt vooral mogelijk gemaakt door de zekerheid voor de leasemaatschappij dat er zo veel jaar wordt betaald. Wat nu als u niet meer in staat bent de vaste prijs te kunnen betalen door overlijden of verlies van werk? U zult dan de leaseovereenkomst moeten (laten) opzeggen. Niet iedere leasemaatschappij zal zich schikken, in het ergste geval zult u de afgesproken termijn moeten afbetalen.

Is leasen daadwerkelijk gunstiger dan het kopen van een nieuwe of tweedehandse auto?
Een voorbeeld van een drie jaar oude Peugeot 208 met 30.000 kilometer op de teller kost u, als u 10.000 km per jaar rijdt, volgens de ANWB rond 322 euro per maand. Hetzelfde model Peugeot kunt u nieuw leasen voor 353 per maand. (De ANWB gaat hierbij uit van de gemiddelde adviesprijzen, de leaseprijs is gebaseerd op het standaardmodel, in uw situatie dan de uitkomst anders zijn, bron Elsevier).

Conclusie: Leasen zou inderdaad gunstiger kunnen uitpakken, maar u zult goed moeten onderzoeken wat voor u het voordeligst is. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) heeft besloten om in samenwerking met de Consumentenbond een meer transparante voorwaarden voor de private lease op te stellen, zodat het voor u duidelijker is wat voor u het meest gunstige is. Leasen of kopen!

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief