Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Particulier een auto leasen gunstiger dan kopen?

Woensdag 21 oktober 2015

De zakelijk rijder rijdt al sinds lange tijd in een leaseauto. De leasemaatschappijen richten zich tegenwoordig ook op de particuliere automobilist. Wat is eigenlijk private lease en wat zijn de voor- en nadelen?

Op het moment dat u een auto koopt dan bent u de eigenaar van de auto. Dit betekent dat alle kosten voor uw rekening zijn, behalve de kosten die onder de fabrieksgarantie vallen.

Bij private lease is dit niet het geval. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van de auto, derhalve betaalt zij de kosten die het bezit van een auto met zich meebrengt; reparaties, onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Na het vervallen van de leasetermijn levert men de auto weer in. De kosten die u gedurende de leasetermijn zult maken zijn de brandstofkosten en het vaste maandbedrag.

De voorwaarden tussen de verschillende leasemaatschappijen lopen nogal uiteen. Zo is de wegenbelasting en een inzittendenverzekering niet bij elke leasemaatschappij inbegrepen. Ook zijn er verschillen in de kilometerbundel. De lease wordt afgesloten op basis van een aantal kilometers per jaar. Gaat u over uw bundel heen dan zult u bij moeten betalen. Dit kan soms oplopen tot 16 cent per kilometer.

Een allriskverzekering is altijd inbegrepen bij de leaseprijs, maar pas op; bij inlevering van de auto zal deze gecontroleerd worden op schade. Ontstane schade door u als gebruiker zal bij u alsnog in rekening gebracht worden. De vaste leaseprijs wordt vooral mogelijk gemaakt door de zekerheid voor de leasemaatschappij dat er zo veel jaar wordt betaald. Wat nu als u niet meer in staat bent de vaste prijs te kunnen betalen door overlijden of verlies van werk? U zult dan de leaseovereenkomst moeten (laten) opzeggen. Niet iedere leasemaatschappij zal zich schikken, in het ergste geval zult u de afgesproken termijn moeten afbetalen.

Is leasen daadwerkelijk gunstiger dan het kopen van een nieuwe of tweedehandse auto?
Een voorbeeld van een drie jaar oude Peugeot 208 met 30.000 kilometer op de teller kost u, als u 10.000 km per jaar rijdt, volgens de ANWB rond 322 euro per maand. Hetzelfde model Peugeot kunt u nieuw leasen voor 353 per maand. (De ANWB gaat hierbij uit van de gemiddelde adviesprijzen, de leaseprijs is gebaseerd op het standaardmodel, in uw situatie dan de uitkomst anders zijn, bron Elsevier).

Conclusie: Leasen zou inderdaad gunstiger kunnen uitpakken, maar u zult goed moeten onderzoeken wat voor u het voordeligst is. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) heeft besloten om in samenwerking met de Consumentenbond een meer transparante voorwaarden voor de private lease op te stellen, zodat het voor u duidelijker is wat voor u het meest gunstige is. Leasen of kopen!

< Terug

Meest recente berichten

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >

Mobiliteitsalliantie doet voorstellen voor beter bereikbaar Nederland

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobil... Lees verder >

Branchesignalering duurzame horeca: "belangrijke ontwikkelingen en praktische tips"

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de horeca. De ervaring van de leden van de Branche-expertgroep Horeca binnen onze netwerkorganisatie SRA, is dat veel banken alleen tot financiering bereid zijn... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief