Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Personeelstekort in de zorg!

Dinsdag 13 november 2018

Volgens een peiling onder 2.570 leden van V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) kampen zorgwerkgevers met personeelstekorten. Helaas wordt vaak voor slechte maatregelen gekozen. Bijvoorbeeld het inzetten van niet-gediplomeerd personeel.

Werkgevers komen (volgens zes op de tien ondervraagden) in actie om iets te doen aan het tekort en de bijkomende hoge werkdruk, meldt de beroepsvereniging maandag. Maar liefst 91 procent van de ondervraagden werkt bij een zorginstelling die met een personeelstekort kampt.

Goede en slechte maatregelen
Onder slechte maatregelen valt onder meer de inzet van ongeschoold personeel. 40 procent van de ondervraagden stelt dat dit bij hen op de werkvloer gebeurt. Zo wordt beveiligers gevraagd bij te springen, of worden onervaren collega's zonder begeleiding in het diepe gegooid. Uiteraard maakt de grote meerderheid zich grote zorgen over de risico’s bij deze maatregelen. Sonja Kersten (directeur bij V&VN) zegt waakzaam te blijven. "Tekorten of niet, het is juist nu ontzettend belangrijk om scherp te blijven op de kwaliteit van zorg."

Inperken van taken die niet met zorg te maken hebben
Het inperken van de taken die weinig met zorg te maken hebben, wordt door V&VN positief beoordeeld. Toch worden dergelijke maatregelen veel minder vaak gerapporteerd door de ondervraagden. Zo'n 14 procent van het personeel merkt dat hun werkgever administratieve taken inperkt. 11 procent ziet vermindering van taken die niets met zorg te maken hebben, zoals schoonmaken. Schoonmaken hoort echter volgens NVZ vaak ook bij zorgen, omdat ruimtes voor kwetsbare patiënten hygiënisch moeten zijn.

Werknemers behouden
Iets meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) zegt dat hun werkgever actief probeert werknemers te behouden. Voorbeelden hiervan zijn doorgroeimogelijkheden bieden, zeggenschap geven over het beleid van de instelling of meer rekening houden met roostervoorkeuren.

Meer handen aan het bed
"Ik durf met 99,9 procent zekerheid te zeggen dat dat in ziekenhuizen in elk geval niet gebeurt", aldus Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Hij herkent de inzet van ongediplomeerd personeel niet. Eveneens ziet Jacqueline Joppe, vicevoorzitter van branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ,  deze trend niet terug. "Er is wel krapte, dus ik begrijp het als mensen het tekort nu echt voelen. Maar er worden momenteel erg veel goede maatregelen getroffen, die nog niet de kans hebben gekregen. Ik vind daarom het onderzoek ook wat prematuur." Wel vindt Van der Horst dat administratieve taken nog steeds een te grote rol spelen. "Als je in elk geval 30 procent van de tijd bezig bent met het invullen van formulieren en het naleven van bureaucratische regeltjes, is dat zonde. Er moeten meer handen aan het bed in plaats van op het toetsenbord." Maar dan komen de zorgverzekeraars weer de hoek om kijken die allerlei details vastgelegd willen zien. De bal ligt bij dit soort instanties, zij houden de verplegers bezig aan het toetsenbord.

Bron: Nu.nl

< Terug

Meest recente berichten

Rechter maakt boete vanwege te hoge vangschade vleeskuikens ongedaan

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Bij het vangen van pluimvee hanteert de NVWA sinds jaren de zogenaamde 2%-norm. Dit betekent dat bij maximaal 2% van de dieren vang- en laadschade mag optreden. Dit percentage is geen wettelijke norm, maar e... Lees verder >

Rijsporen vormen geen niet-subsidiabel onverhard pad

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Een landbouwer stelde beroep in tegen de vastgestelde oppervlakte subsidiabele landbouwgrond naar aanleiding van de door hem ingediende Gecombineerde opgave. RVO.nl had onder meer bij een graslandperceel een... Lees verder >

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief